окт. 012017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
виенски щрудел

Чудесен виенски щрудел

Няма да ви разказвам историята на вкусния виенски щрудел кога и как е направен за първи път.

Историческите факти за него може да откриете и прочетете в много кулинарни статии. Тук ще откриете рецепта с подробности как се прави виенски щрудел. Не се плашете от гръмкото име… Щруделът не се прави трудно и бих казала, че дори начинаещ кулинар ща се справи следвайки рецептата.

Необходими продукти: около 250 гр. брашно, 100 мл. хладка вода, 1 яйце, 20 мл. олио за тестото и още около 200 мл. за престоя на тестото, голяма щипка сол, около 1 кг. ябълки (тук винаги има спор какви да са ябълките – сладки, сладко-кисели, кисели… за това сложете каквито харесвате), 100 гр. галета (може да ги замените с маслени натрошени бисквити), 125 гр. краве масло, 150 гр. стафиди, 2 чаени лъжички канела, 150 гр. захар, ром, 1 лимон, пудра захар. Още: покривка или голяма ленена кърпа, точилка.

Приготвяне на виенски щрудел:

Стафидите се заливат с ром и се остават 3-4 часа минимум да киснат в него (може и за цяла нощ). Брашното се пресява и се прави кладенче в него. В кладенчето изсипвате водата, олиото, яйцето и добавяте щипката сол. Замесвате тесто като поемате по малко от брашното за да стане тестото гладко и еластично. Омесеното тесто трябва да е гладко и еластично.

Готовото тесто се слага в купа с 200 мл. олио да престои 30-35 минути. За това време тестото ще се отпусне и ще бъде готова за работа. Ако нямате опит с точене и дърпане на банично тесто, съветвам ви за ваше улеснение да разделите предварително тестото на две части. Оформете ги на хубави топки и тогава ги сложете в мазнината да почиват.

Докато тестото си почива, вие обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца (дребни хапки) и ги полейте със сокът изстискан от лимона. Това ще предотврати тяхното потъмняване.

Разтопете кравето масло и си отделете от него 20-30 мл. Към останалото добавете галетата и ги запържете леко.

Смесете канелата със захарта. В случай, че имате диабет може да не слагате захар. Захарта на ябълките ще е достатъчна за вас.

Сложете покривката или голямата ленена кърпа на плота или масата. Поръсете с много малко брашно отгоре и сложете тестото. Разстелете с длани и поръсете отгоре с малко брашно. Разточете тестото възможно най-тънко, след което започнете да дърпате и изтънявате на ръка кората докато стане много тънка и прозрачна.

Смесете в купа ябълките с галетата, стафидите и захарта с канелата (диабетиците отново напомням не слагат захар).

Поръсете с малко масло разтеглената кора и в единия край сложете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)