ян. 192015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
шкембе чорба

шкембе чорба – класика

Ех, какви истории се разказват за уникалната шкембе чорба …

90% от населението на страната консумира шкембе чорба. Спорове се водят за рецепти, коя е най-хубава, състезания се организират…, тази чорба е издигната на пиедестал от българина. Колкото хора я приготвят, толкова и рецепти има… и всеки твърди, че неговата е най-добрата и че е оригиналната. Аз нямам такива претенции, че моята шкембе чорба е най-хубава, но за съпругът ми е най-добрата. Преди години, когато за първи път трябваше да я направя, нямаше чистено шкембе като сега по магазините.

Който приготвя шкембе чорба, трябва и да почисти шкембето… и сега по малките месарски магазини се предлага неочистено. Много от майсторите готвачи, които познавам, не искат да приготвят шкембе чорба от това изчистеното вносно шкембе, което се предлага основно по големите хранителни вериги. Предпочитат нашенско от месарницата, те да го почистят и обработят.

Спомням си когато работех в едно бистро и в дните за санитарен ден, майсторката готвачка задължително правеше за персонала за обяд шкембе чорба. Поръчваше на снабдителя 2-3 дена напред, да се обади в кланицата и да поръча телешко шкембе. Помня онези далечни дни, как запряташе ръкави и го чистеше с вряла вода, сол и го търкаше като пране, после го остъргваше с нож и обелваше власинките и така докато стане чисто и бяло. Казваше, че небивало да се ползва химия, защото всичко полезно в шкембето изчезвало. Тогава се научих от нея да го чистя и готвя.

Правеше страхотна шкембе чорба леля Пенка, ниска, пълна и много чевръста готвачка от старата генерация.

Рецептурника по БДС го знаеше от корица до корица на сън да я бутнеш. Това беше в онова далечно време…, началото на прехода, когато се зараждаше „демокрацията” и все още храната, която консумирахме имаше истински вкус, месото беше месо, сиренето сирене. Все още нямаше бульони на кубчета и синтетични подправки…, доматите бяха само български с прекрасен вкус…, дори хората бяха други, но това е една друга тема.
Та да се завърна малко и да започна по същество.

Неприятната част е чистенето на шкембето (препоръчвам ползване на домакински ръкавици), което става по следния начин:… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

  6 коментара to “Шкембе чорба – класика в кухнята”

  1. Браво ! Супер !

  2. И аз така я приготвям!

  3. bravo tova e receptata

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)