Покупка на къща – полезни съвети

покупка на къща
Какво трябва да знаем при покупка на къща

Полезни съвети при покупка на къща.

При покупка на къща е добре да знаете някои основни неща, които ще ви помогнат при огледа да направите правилния избор и да решите дали е добре да инвестирате в даден имот. Тук няма да разглеждаме юридическата страна на евентуална сделка, защото най-добре е да се доверите на юрист. Той ще извърши всички правни дейности, за да ви гарантира покупка на къща  без допълнителни правови главоболия. Ние ще се опитаме да ви дадем практически съвети за самият оглед на къщата и за какво да внимавате когато собствениците или агента ви показват имота.

На първо място, ако сте се спрели на къща по обява е необходимо внимателно да уточните с агенцията или собственика по телефона дали всичко написано в обявата отговаря на 100% на действителната ситуация. И дали снимката, която е публикувана е актуална или е правена преди 10 години например. Защото понякога умишлено или не, се получават разминавания в посочената квадратура на имота. Може да е посочено, че по документи граничи с път, а на практика да има вековни дървета на мястото на пътя. Това е желателно да го направите, за да не се разкарвате напразно до имота обявен за продан.

Златно правило при покупка на къща е огледа да се прави през зимата.

Ако тогава нещата са наред, през цялата година няма да имате проблеми. Но не винаги конкретната ситуация позволява зимен оглед на имота. Когато пристигнете на място, първо се огледайте за разположението на къщата. Най-добрият вариант е изгледа да бъде на изток или юг. Сами се досещате за недостатъците, ако двора и къщата гледат на север, а от южната страна има висока плевня или жилищна сграда, която допуска слънчевите лъчи за по няколко часа на ден.

Също така трябва да се има предвид при покупка на къща, че преобладаващите студени ветрове в страната ни са предимно от север и от запад.

Така, че ако искате да имате мечтаната къща е добре тя да бъде със слънчево южно изложение. Въпрос на личен избор е дали вариант с къща на два етажа е по-добър от едноетажна постройка на нивото на пътеките или с едно или две стъпала над нивото. От практична гледна точка едноетажната постройка е много по-функционална. Но от друга страна за млади собственици къща на два или три етажа е по удовлетворяваща.

Когато пристигнете, първото нещо, което трябва да направите е… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *