Лук – универсалната подправка

лук
Кромид лук

Какво знаем и не знаем за така известният кромид лук!

С употребата на лук сме свикнали до такава степен, че е немислимо приготвянето на много ястия да става без негово участие. Той е толкова популярен, че присъства в почти всички национални кухни по света. Интересното е, че човечеството е започнало да употребява лукът още около 4 – 5 хилядолетия преди новата ера.

Тогава е консумирало див лук, а култивирането му е започнало доста по-късно. Той е двугодишно растение от семейството лукови и за храна се употребяват луковиците и надземните му зелени листа.

С употребата му се придава неповторим вкус на храната, като той има редица полезни свойства за организма. Тук може да видите няколко вкусни рецепти, където задължително се употребява лук: дроб на фурна, пълнени чушки, гювеч. В състава на популярния кромид лук се съдържат фитонициди, които унищожават много видове бактерии. Затова се използва и като лечебно средство при различни възпаления.

При разрязването се отделят летливи и предизвикващи сълзене вещества, който дразнят очите и носната лигавица. Този недостатък може да се избегне, като се бели лука в съд с вода или се използват плътно прилепващи към лицето очила. Пресният има свойството да предизвиква силно отделяне на стомашен сок и затова трябва да се внимава при употребата от хора със стомашни проблеми.

Кромид лук може да се закупи от магазините във вид на луковици, пресен, изсушен и маринован.

Изборът е индивидуален според вида на храната, която ще се приготвя с него. За приготвянето на различни салати и за украса например се използват луковици или пресен. Той също така се използва като се пържи, вари, пече и консервира. На пазара може да се открият различни видове- от много лют до почти … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *