ян. 192015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
лук

кромид лук

 

Какво знаем и не знаем за така известният кромид лук!

С употребата на лук сме свикнали до такава степен, че е немислимо приготвянето на много ястия да става без негово участие. Той е толкова популярен, че присъства в почти всички национални кухни по света. Интересното е, че човечеството е започнало да употребява лукът още около 4 – 5 хилядолетия преди новата ера, като е консумирало див лук, а култивирането му е започнало доста по- късно. Той е двугодишно растение от семейството лукови и за храна се употребяват луковиците и надземните му зелени листа. С употребата му се придава неповторим вкус на храната, като той има редица полезни свойства за организма. Тук може да видите няколко вкусни рецепти, където задължително се употребява лук: дроб на фурна, пълнени чушки, гювеч. В състава на популярния кромид лук се съдържат фитонициди, които унищожават много видове бактерии и затова се използва и като лечебно средство при различни възпаления. При разрязването се отделят летливи и предизвикващи сълзене вещества, който дразнят очите и носната лигавица. Този недостатък може да се избегне, като се бели лука в съд с вода или се използват плътно прилепващи към лицето очила. Пресният има свойството да предизвиква силно отделяне на стомашен сок и затова трябва да се внимава при употребата от хора със стомашни проблеми.

Кромид лук може да се закупи от магазините във вид на луковици, пресен, изсушен и маринован.

Изборът е индивидуален според вида на храната, която ще се приготвя с него. За приготвянето на различни салати и за украса например се използват луковици или пресен. Той също така се използва като се пържи, вари, пече и консервира. На пазара може да се открият различни видове лук- от много лют до почти … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)