Препоръчани

Гриловани зеленчуци в буркани

гриловани зеленчуци
гриловани зеленчуци в буркани

Днес приготвям гриловани зеленчуци в буркани за зимата.

Знам, че целогодишно има зеленчуци на магазина, но домашните или летните зеленчуци са наистина вкусни. 🙂 Няма как да не си направя такива истински (от нашата градина) гриловани зеленчуци за зимата. Рецептата не е сложна и ако имате желание си направете, ще останете доволни.

От посоченото количество на продуктите излизат 4 буркана от 800 мл. на винт.

Необходими продукти:

3 кг общо тиквички, патладжан и чушки, 200 мл оцет, 200 мл олио, 200 г захар, 80-100 г сол (всяка сол овкусява различно), чесън по желание.

Тъй като градината ни изобилства от тиквички, при мен те са преобладаващи. Може да приготвите само тиквички или само патладжани, но когато има различни зеленчуци, консервата става по-вкусна.

продукти за гриловани зеленчуци

Приготвяне на гриловани зеленчуци в буркани:

Започнете от патладжана, защото трябва да се осоли и престои 10-15 минути да се отдели горчивия сок, който пуска. Макар, че новите сортове патладжан не се нуждаят от предварителна обработка.

И тъй като не се знае на какво ще попаднете, ако купувате патладжана, направете следното нещо: измийте патладжана и го нарежете на шайби с дебелина 1 см. Посолете и оставете да престои 10-15 минути, след което го измийте.

Докато патладжанът престоява, измийте и нарежете по същия начин тиквичките (моите тиквички са от зелените, но няма проблем да направите с белите или друг сорт).

Нарязаните тиквички и патладжана поръсвам с 3-4 супени лъжици олио отделно от посоченото количество което е за маринатата и разбърквам да се намазнят леко. Така не залепват за скарата или грил тигана.

Чушките се изпичат и се слагат в съд с капак да се задушат. Нарязаните тиквички и патладжани се запичат леко на скара или оребрен тиган.
Изпечените и задушени чушки се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Пастетът от тиквички

Пастет от тиквички

Днешната рецепта е за пастет от тиквички. Хубавото на този пастет от тиквички е, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *