Варена сланина с подправки

Варена сланина

Тази варена сланина с подправки е на почит вкъщи.

До преди 15-тина години баща ми правеше тази варена сланина с подправки, но по стечение на обстоятелствата и преместването ми на друго място да живея се наложи да я приготвям аз.

Все си мисля, че неговата беше по-вкусна от моята, но той (баща ми) казва, че се справям чудесно и сланината ми е много добра.

Ето какво ще ви трябва в случай, че решите да си направите варената сланина с подправки:

Шарена сланина парче с грамаж около 400-500 г, зелева чорба, подправки, които харесвате (червен пипер, черен пипер, мащерка, чубрица, дафинов лист, чесън…)

Още: голяма игла и дебел памучен конец.

Приготвяне: сложете сланината в подходяща по големина тенджера. Залейте я с равни количества зелева чорба и вода. Течността трябва да покрива сланината 3-4 см.

Сложете на котлона и щом заври течността, намалете на минимум котлона. Ако искате може да добавите черен пипер на зърна (4-5 зърна), чесън , дафинов лист… и да сварите сланината с подправки, които харесвате. Аз не слагам никакви подправки.

Засечете времето от момента на завиране. Варете 1 час не повече. Извадете сланината и я отцедете. Още докато е топла я оваляйте в подправки, които харесвате. Промушете в единия край сланината с конеца и я оставете на студено и проветриво място за 3-4 или повече дни.

Поднесете вашата варена сланина с подправки нарязана на тъничко с чаша вино и филийка домашен хляб. Насладете се на този зимен деликатес с приятели или семейството си.

Вижте как да си приготвите още един вид сланина: СЛАНИНА С ПРАЗ ЛУК

Един коментар

  1. Николай

    рецептата е добра
    изпробвана е и резултата е отличен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *