Ное. 292015
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
чабата

чабата

Повечето от вас познават вкусната чабата от пекарните на магазините.

Днес можете да си я приготвите вкъщи и да се насладите на истинска прясно изпечена чабата. Технологията и за приготвяне в отделните райони на Италия е различна, а разликата идва от приготвянето на тесто за нея или по-точно, от нейната бига. Бига е вид квас, приготвен от вода, брашно и минимално количество мая. Как се приготвя бига може да видите тук: Приготвяне на бига.

Характерното за хубавата чабата е тънка хрупкава кора, мека пухкава среда и големи дупки. Тук е мястото на което ще отбележа, че тестото на чабатата е с високо съдържание на вода. То варира между 65% до 85%. Тестото е доста меко и това да не ви смущава.

Необходими продукти за чабата:

Всичката бига от рецептата, която е дадена по-горе (добре е преди да месите с нея тя да е на 48 часа), 500 гр. брашно, 285 гр. вода (подчертавам грама, а не милилитра), 75 гр. прясно мляко, 15 гр. краве масло (разтопено, но не горещо), 15 гр. сол.

Приготвяне: пресявате брашното и добавяте солта. Правите кладенче в него и наливате хладката вода, прясното мляко, стопеното масло и всичката бига. При тази рецепта водното съдържание е около 75%. Омесвате меко лепнещо тесто. Покривате купата с кърпа и оставяте да втасва 2 часа. През това време тестото ще утрои обема си, независимо от това, че бигата е приготвена само от 2 гр. мая. Плота се посипва равномерно с брашно и втасалото тесто се изсипва върху брашното. Тестото леко се разтяга да се оформи правоъгълник, като се подхваща  отдолу, без да се мачка и меси. Ще забележите какви огромни мехури има. Прегъва се, като единият край се обръща до средата, похлупва се с другият. Обръща се и се нарязва на 4 или 6 парчета.  Оформяте леко, подпъхвайки отдолу краищата. Оставяте върху добре поръсена с брашно кърпа да втасат за 40-50 минути. В случай, че имате плоча изпичате на нея, ако нямате такава, слагате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  4 коментара to “Чабата – вкусът на италианският хляб”

  1. От първия път се получи страхотно

  2. […] Бига Приготвяне: разтворете маята във водата. Сложете брашното в голяма купа и … […]

  3. Какво е това бига и как се прави ?

    • Кликнете върху активният линк в началото на публикацията: “Приготвяне на бига”, оцветен в оранжево!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)