Чабата – вкусът на италианският хляб

чабата
Вкусна чабата

Повечето от вас познават вкусната чабата от пекарните на магазините.

Днес можете да си я приготвите вкъщи и да се насладите на истинска прясно изпечена чабата. Технологията и за приготвяне в отделните райони на Италия е различна, а разликата идва от приготвянето на тесто за нея или по-точно, от нейната бига. Бига е вид квас, приготвен от вода, брашно и минимално количество мая. Как се приготвя бига може да видите тук: Приготвяне на бига.

Характерното за хубавата чабата е тънка хрупкава кора, мека пухкава среда и големи дупки. Тук е мястото на което ще отбележа, че тестото на чабатата е с високо съдържание на вода. То варира между 65% до 85%. Тестото е доста меко и това да не ви смущава.

Необходими продукти за чабата:

Всичката бига от рецептата, която е дадена по-горе (добре е преди да месите с нея тя да е на 48 часа), 500 г брашно, 285 м вода, 75 г прясно мляко, 15 г краве масло (разтопено, но не горещо), 15 г сол.

Приготвяне: пресявате брашното и добавяте солта. Правите кладенче в него и наливате хладката вода, прясното мляко, стопеното масло и всичката бига. При тази рецепта водното съдържание е около 75%. Омесвате меко лепнещо тесто. Покривате купата с кърпа и оставяте да втасва 2 часа. През това време тестото ще утрои обема си, независимо от това, че бигата е приготвена само от 2 гр. мая.

Плотът се посипва равномерно с брашно и втасалото тесто се изсипва върху брашното. Тестото леко се разтяга да се оформи правоъгълник, като се подхваща  отдолу, без да се мачка и меси. Ще забележите какви огромни мехури има. Прегъва се, като единият край се обръща до средата, похлупва се с другият.

Обръща се и се нарязва на 4 или 6 парчета.  Оформяте леко, подпъхвайки отдолу краищата. Оставяте върху добре поръсена с брашно кърпа да втасат за 40-50 минути. В случай, че имате плоча изпичате на нея, ако нямате такава, слагате … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

4 Коментари

  1. Валентин Атанасов

    От първия път се получи страхотно

  2. Мариана

    Какво е това бига и как се прави ?

    • Кликнете върху активният линк в началото на публикацията: „Приготвяне на бига“, оцветен в оранжево!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *