събота , октомври 23 2021
Препоръчани

Как да приготвим сушени плодове

сушени плодове
сушени плодове за зимата

Чудите ли се как да приготвите в домашни условия сушени плодове?

Има няколко варианта за приготвяне на сушени плодове. На слънце (както са го правили нашите баби), във фурната или в дехидратор.

Последните години цената на дехидраторите доста падна и вече този уред е достъпен за всички.

Най-лесно и бързо сушенето става в дехидратор. В зависимост от плодовете, времето за сушене и температурата са различни. В тази публикация ще споделя опита, който имам в сушенето на плодове.

Всички плодове са с различно водно съдържание и трябва различно да се подхожда при сушенето. От значение при сушенето е плодовете дали са нарязани или цели. Колко са дебели резените. Никога не сушете в дехидратора различни плодове, защото различните видове съхнат за различно време.

сушени плодове в буркан

Сушене на праскови: прасковите, които ще сушите трябва да са много добре узрели, но не и презрели и меки. Плодовете се измиват добре след което се подсушават. Разполовяват се и се отделя костилката. Режете на резени с дебелина около 3-4 мм. Старайте се резените да са еднакви.

Подреждате на скарите резенчетата едно до друго (по време на сушенето плодовете се свиват). Зареждат се всички скари и включвате на 65 градуса. При мен прасковите се изсушиха за 12 часа. Времето може да бъде различно от това което давам. Зависи колко са сочни плодовете. Разбирате, че са добре изсъхнали когато на пипане са напълно сухи, но не и чупливи.

img_53471 p14002291

Сушене на ябълки: както при прасковите, така и при ябълките времето може да бъде различно. Някои ябълки са по-сочни, други са по-сухи. Ябълките също се измиват добре. Най-добре е да сушите домашни ябълки, които не са третирани с препарати.

Измитите ябълки се подсушават и се отстраняват семенниците. Нарязвате ги на резени с дебелина около 3 мм.  Нареждате на скарите и сушите около 10 часа. Отново времето зависи от сорта ябълки. Сушенето на ябълките става при 75 градуса.

Изсуших ябълки от сорта златна превъзходна при 75 градуса за 11 часа. Червената превъзходна суших 10 часа при същата температура.

Съхранявайте сушените плодове в стъклени буркани или платнени торбички.

img_53601 p1400185

Сушене на грозде за стафиди: стафидите се правят от сортове грозде без семки. На пазара се предлагат доста видове. Гроздето се измива и се подсушава. Зърната се отделят от чепката и се слагат върху решетките. Тъй като зърната грозде са обвити в люспа, сушенето става много бавно.

Гроздето което изсуших за стафиди ми отне 3 дена. По време на сушенето съм охлаждала плодовете за по 3-4 часа. Тоест суша 10 часа и оставям плодовете в дехидратора да се охладят 4 часа и отново включвам. Сушенето става на 75 градуса. Времето и тук е относително, защото гроздето може да е … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

Погледнете също

Домашно сладко от джанки

Сладко от джанки Афъзки

Днес приготвих страхотно сладко от джанки Афъзки, благодарение на моята сватя Boyanka Levkova. При поредното …

3 Коментари

  1. Здравка Манева

    Слагайте ги в торбичка от плат във фризера за седмица.После закачете да изсъхнат с торбичката на слънсе.Приберете спокойно в шкафчето – няма да червясат.

  2. имам6-7кг.изсушени сини сливи ,как да ги съхраня..Вчера бръкнах в торбата имаше черавчета

    • Сушените плодове се попарват с медена вода за 1-2 минути и се изсушават повторно. На 1 литър вода се слага 1-2 супени лъжици мед. Оставя се да кипне водата с мед и плодовете се потапят във врящата медовина. Престояват минута-две и се разстилат в тава. Изсушавате за няколко часа на 100 градуса във фурната или в дехидратор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *