юни 072015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
бял мъж

бял мъж

Вижте как да си приготвите този уникален десерт – бял мъж.

Един семпъл десерт с предполагаема хилядолетна история е вкусният бял мъж. Това изкушение не се приготвя навсякъде в страната. Приготвя се единствено по места където има сведения, че са живели траки и келти. Траките са имали тъмен цвят на кожата, а келтите светъл, хората в селото говоря,че от келтите е останал този десерт.

Навремето се е подслаждал с мед, днес го приготвяме със захар. Бял мъж се приготвя по Петровден, Илинден, Петковден и в края на лятото когато прясното мляко е най-гъсто. За приготвянето се използва овче прясно сирене, биволско или краве. Моята баба по бащина линия го приготвяше. Майка се е учила от нея, а днес и аз го приготвям. Съпругът ми не беше и чувал за бял мъж, а разликата в километрите на родните ни градове е 40 км.

За да приготвите десерта бял мъж, ще са ви необходими следните продукти:

1 кг. прясно несолено сирене (може да го направите и с по-малко), 3-4 равни лъжици брашно, 3-4 лъжици захар. Начин на приготвяне: прясното неосолявано сирене се натрошава в тиган. Слага се на котлона и се загрява при непрекъснато бъркане до стопяване (не бива да загаря) и се добавя брашното.

Бъркането продължава около 3-4 минути, за да може брашното да се изпече (така казваше баба ми). Добавя се захарта, разбърква се още минута- две и се отмества от котлона. Насипва се в купички и се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  3 коментара to “Бял мъж по стара рецепта”

  1. ЗНАЧИ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИМ ЕДНА ДОЗА, ДА Я РАЗДЕЛИМ НА ДВЕ И В ЕДНАТА ПОЛОВИНА ДА СЛОЖИМ СОЛ, В ДРУГАТА – ЗАХАР. Е ЗАЩО СЕГА МИ РАЗВАЛЯТЕ РАХАТЛЪКА, ЩЕ ПРАВЯ БЯЛ МЪЖ. ПОСЛЕ ИСКАМ ДА НАПРАВЯ МАЛЕБИ – НО НЕ ЗНАМ КАК СЕ ПРАВИ. И БЯЛО СЛАДКО – СЪЩО НЕ ЗНАМ. НО НА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ СЛАГА ЗАХАР, НАЛИ? БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА. БЪДЕТЕ ВИНАГИ СЪРДЕЧНИ И ДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ, КАКВИТО ВИ УСЕТИХ ОТ ПРЕДЛОЖЕНАТА РЕЦЕПТА.

  2. при нас се казва БЕЛ МУЖ/ диалектно и всички така му казват/ и не е десерт, а мезе, не му се слага захар и е деликатес в нашия северозападен край, приготвя се в почти всички наши села, рецептата е същата без захар, а със сол и става невероятно.

    • И тук се прави по същия начин, със сол, аз също съм от северозапада.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)