авг. 032017
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
чеснови чушки

Вкусни чеснови чушки

Най-вкусните чеснови чушки стават през лятото и есента.

Независимо дали са печени или пържени, вкусните чеснови чушки са типично предястие или салата за жаркото лято. Ароматът им изпълва кухнята ми когато ги приготвям и всички вкъщи очакват момента на поднасянето им. С такива чеснови чушки е минало детството ми. Баба често ги правеше. Гледаше много пипер, сладък и лют. Случваше се чушките да се опрашат една от друга (люти и сладки) и така от малка се научих да хапвам и люто.За да ги приготвите тези чушки ще ви трябват следните продукти: сладки чушки (количеството вие определете. Аз пека или пържа поне 1 кг.), чесън 1-2 глави, пресен магданоз, оцет, олио, сол, захар/мед.

Приготвяне на чеснови чушки:

Чесънът (моят е домашен и не е толкова голям като вносния) се бели. Леко се смачква и се нарязва на ситно. Магданозът измит предварително се нарязва на ситно. В купа смесвате наситнения чесън с магданоза и 3-4 супени лъжици оцет. В случай, че чушките няма да са пържени, добавете в купата и 3-4 супени лъжици олио/зехтин, 1 чаена лъжичка сол и 1/2 чаена лъжичка захар или мед. Разбъркайте добре.

Чушките се измиват и подсушават. Изпичането става според условията, с които разполагате. На скара, грил тиган, на жар, парти грил или фурна. По време на печенето чушките са обръщат, за да се запекат от всички страни. Изпечените чушки са слагат в тенджерка с капак да се задушат. Щом поизстинат да може спокойно да ги пипате, се обелват. Аз оставям дръжките умишлено. За мен така са по-красиви поднесени на масата.

С малко ножче правя прорези тук-там по чушките. Всяка една я потапям в купата с маринатата и подреждам в чиния. Накрая поливам с остатъка и поръсвам допълнително с пресен магданоз. Когато правите чеснови чушки пържени, задължително преди да ги сложете в загрятото олио добре подсушете с кърпа и прободете всяка чушка тук-там с малко ножче.

В противен случай, чушките от топлината на олиото може да гръмнат и да ви изпръскат. Пържете в по-дълбока тенджера и с повече олио. Пържените чушки също трябва да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)