понеделник , януари 18 2021
Препоръчани

Домашни кебапчета от леля Станка

домашни кебапчета
домашни кебапчета с лук и магданоз

От днешната рецепта ще научите как да си приготвите вкусни домашни кебапчета.

Рецептата за тези домашни кебапчета не е моя, а на леля Станка. Тя е моя близка, която дълги години работеше по ресторанти и капанчета. Кебапчетата, които тя прави са наистина много вкусни. Следвайки нейните наставления имам тази рецепта, която ще споделя с вас.

Ще започна от каймата, която трябва да е свинска и много фино смляна. Леля Станка казва, че най-добре е да се ползва месо от плешката. Добре е сместа за кебапчетата да е по-мазна.

Необходими продукти за домашни кебапчета:

800 гр. свинска плешка, 200 гр. хубава несолена сланина, 2 равни чаена лъжички сол, щипка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка фино смлян черен пипер, 2 чаени лъжички фино смлян кимион, 200 мл. студена вода.

Приготвяне: месото заедно със сланината се смила два пъти, като се използва най-ситната решетка. Ако нямате месомелачка, може да помолите в месарският магазин да ви смелят месото (аз направих така). Към каймата добавете солта, черния пипер, кимиона и 100 мл. от студената вода.

Омесете каймата много добре (месете в продължение на 5 минути). Добавете останалата вода и щипката сода бикарбонат. Месете още 5-6 минути. Сложете каймата в подходящ съд и я притиснете добре да стане плътна маса, в която да няма въздух. Сложете овкусената кайма в хладилника да отлежи 24 часа.

След 24 часа идва ред да оформите вашите домашни кебапчета. Омесвате отново каймата и разделяте на еднакви късове. Леля Станка казва, че 1 кебапче трябва да тежи 70 гр. Дали е така не съм проверявала, но и се доверих.

Аз нямам специална машина, с която мога да направя кебапчетата. Затова ще ви покажа как оформих моите. Вземете парче стреч фолио с размер 20/30 см. или полиетиленов плик. Оформете къса кайма на плътна топка и я сложете в средата на фолиото (плика).

домашни кебапчета p14002551

Покрийте каймата с част от фолиото и притиснете с длан както е показано на снимката. Притискайки няколко пъти така каймата приема желаната форма (става на кебапче). Направете ги с дължина 15 см. Старайте се да са еднакви. Оформените домашни кебапчета се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Крутони

Домашни крутони за супи, салати и мезе

Отдавна се каня да напиша тази публикация за домашни крутони. Вчера ходих да пазарувам разни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *