дек. 072014
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
прополис

Пчелен прополис

Уникалният прополис – пчелен продукт за дезинфекция и лечение.

Пчелите изработват едно особено вещество, което се нарича прополис. Интересното е, че дори опитните пчелари не могат да твърдят със сигурност от какво се изработва това уникално вещество. Предполага се, че пчелите го събират  под формата на съвсем малки капчици от ресите на боровете, брезите и други дървета, от пъпките на тополите и цветен прашец. Всеки прополис може да има различен нюанс на зеленикаво-кафяво слоевидно вещество.

Прополисът съдържа около 55 % смолисти вещества, около 30 % восък, 10 % етерични масла и цветен прашец. Той има много приятен дъх на смола, може да се разтваря в спирт и се топи на температура около 65 градуса. Пчелите използват своя прополис за дезинфекция на кошера и вид балсамиране и дезинфекция на разлагащи се организми в кошера и за запълване на пукнатини и отвори в конструкцията. Пчелният прополис има силно изразени дезинфекционни и антибиотични свойства.

Притежава и имуностимулиращо действие върху човешкия организъм. Заедно с пчелния мед, пчелното млечице и цветния прашец е едно от най- добрите природни лекарства. В съвременното общество се използва при производството на сапуни, лакове, кремове, лекарства и под формата на клеева тинктура.

Клеевата тинктура представлява 30 процентен разтвор на  прополис в чист етилов спирт – 95 градуса.

При болно гърло се използва за направата на гаргара няколко пъти на ден и има много добър ефект. При възпалени венци и ранички в устата може да се използва за жабурене. Много добри резултати има и при… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

  2 коментара to “Прополис – природен лек”

  1. Прополиса има ли срок за съхранение в фризера ?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)