февр. 192017
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
празник на сланината

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

За седми път читалище “Светлина” и Общината в гр. Априлци организират атрактивния празник на сланината и греяната ракия.

Този нетрадиционен празник на сланината е единствният по рода си, който събира хора от цялата страна. В центъра на планинското градче Априлци се събират хиляди почитатели на домашната сланина, греяната ракия и доброто настроение. За това уникално събитие и времето беше благосклонно и условията за провеждането на празника бяха много добри. Организаторите бяха обявили начало за 10.00 ч., но ние закъсняхме и бяхме там с един час закъснение. Най-голямото неудобство беше, че имаше пропусквателен пункт на около 2 км. от центъра. Там се отбиваха колите да паркират и трябваше да се направи една загрявка за дегустацията с един немалък преход.

Но и останалият сняг по пътя и тротоарите не позволява да се паркират колите безопасно. Правеше впечатление и засиленото присъствие на униформени полицай, които организираха движението и следяха за реда и спокойствието без да се набиват на очи. Организацията беше добра, времето беше с нас и настроението беше приповдигнато. От естрадата се носеха български фолклорни изпълнения, скарите бяха заредени с всякакви изкушения. Навсякъде се носеше аромат на печена сланина и се предлагаха греяна ракия, вино и дори зелева чорба 🙂 Имаше на събитието изключително много хора, но нямаше големи струпвания и почти до всички търговски шатри и скари имаше лесен достъп.

Освен традиционните за този празник на сланината различни видове деликатеси се предлагаха и други продукти.

Имаше голямо изобилие от домашна сливова ракия, сладка от горски и градински плодове, вкусни гозби и разкошни десерти. Балканджиите са големи майстори в приготвянето на сушени, мариновани и паприковани меса и сланини. Предлагаха се десетки видове суджуци и луканки, различни пастърми, варено пушени меса и сланина. Имаше дори и пушени бузи от прасе, които изглеждаха доста изкушаващо.

празник на сланината в Априлци

Ние специално не успяхме да достигнем до големият тиган, в който се е приготвила така наречената “Бабина гозба”, но видяхме доста хора да носят кутийки с това вкусно ястие. Освен за ядене имаше и сергии на занаятчии където се предлагаха разнообразни съдове от керамика като гърнета за боб, гювечи, стомни, гювечета и други подобни. Майстори на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница) 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)