Препоръчани
Начало » Хитрини за кухнята » Кисело мляко в хлебопекарна

Кисело мляко в хлебопекарна

Кисело мляко в хлебопекарна
Готово кисело мляко в хлебопекарна

Да подквасиш кисело мляко в хлебопекарна е най-лесният начин в наше време.

Вкусовите качества на това кисело мляко в хлебопекарна по нищо не се различават от сквасено мляко по традиционния начин. За съжаление старите модели на машините за хляб нямат тази удобна функция. В тази рецепта ще споделя моя опит за заквасване на мляко с кисело мляко и със заквасена сметана.

Заквасване на кисело мляко в хлебопекарна

Необходими продукти за киселото мляко в хлебопекарна:

Прясно мляко, кисело мляко или сметана.

Още: удобна кутия, която да може да поставите върху шишовете на контейнера. Ако не намерите подходяща кутия, може да подквасите млякото директно в контейнера, но после трябва да го изгребете и да го прехвърлите в друг/други съдове.

В моята хлебопекарна, чудесно се събира кутия за храна от 1 л. Съответно толкова мляко заквасвам, но ако не е в кутия контейнера ще събере 2 л. и повече. Затоплете прясното мляко до 37-40 градуса максимум (биволското мляко задължително на 40 градуса). За тези, които нямат термометър, ще трябва да се доверят на кутрето си 😉

Като потопите малкото си пръстче в млякото, то трябва да е топло но да не ви пари. Ако издържите 10 секунди в млякото значи това е температурата, която ви трябва. На 1 л. топло прясно мляко слагам 2 равни супени лъжици кисело мляко или толкова качествена заквасена сметана.

Към млякото/сметаната добавяте няколко лъжици от топлото мляко и хубаво разбърквате, за да се смесят. Наливате при останалото топло мляко подквасата и разбърквате. Кутията поставяте върху в контейнера, който предварително сте поставили в хлебопекарната. Включвате на програма …..

(Продължава на страница 2)

Погледнете също

Домашна бъркана баница

Бъркана баница – много лесна рецепта

Днес за закуска имаме бъркана баница. Вкусната бъркана баница е в графата ми бързи, мързеливи …

5 коментара

  1. Здравейте, перките махат ли се???

  2. Коя програма се използва

  3. Вече си подксасих😀 не знаех, че машината ми за хляб може да кваси мляко. Благодаря за идеята

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *