май 282015
 

Print this page
Print
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook

Сподели с приятели!
конфитюр от ягоди

конфитюр от ягоди

Изключително лесна рецепта за приготвяне на конфитюр от ягоди.

Сега е сезона да приготвим ароматен и вкусен конфитюр от ягоди. Много често се спори колко захар да се добави в конфитюра, да се слага ли допълнително вода или да не слага. Ще споделя моя опит и как аз приготвям нашият конфитюр от ягоди и ако ви харесва рецептата, може да го приготвите по нея. Преди доста години, когато започнах да приготвям конфитюри, спазвах стриктно старите рецепти, завещани от баби и майка ми. Повече от 20 години правя по мой си начин и съм доволна от резултата. В старите рецепти на килограм плод в повечето случаи се слага килограм и половина захар. За мен това количество е много и постепенно намалях захарта, макар, че тя е вид консервант. Така във времето стигнах до следното заключение за себе си: при сладък плод (както са ягодите в нашия случай), на 1 кг. плод слагам 800 гр. захар. (ако имате по-голямо количество плод, то и захарта пропорционално се увеличава)

Рецептата за ароматния конфитюр от ягоди, който приготвям е следната:

1 кг. здрави изчистени и измити ягоди се слагат в съда, в който ще ги варите. Ако ягодите са по-дребни, оставете ги цели, едрите може да разрежете на 2 или 4. Поръсвате с 800 гр. качествена захар (напоследък по магазините се продава каква ли не захар) и оставяте за една нощ (ден) в хладилник. Ще ви трябва и 1 чаена лъжичка лимонена киселина за края на варенето. Престоявайки в хладилника и поръсени със захар, ягодите пускат достатъчно собствен сок. След престоя си в хладилника извадете съда и оставете за час-два на стайна температура и тогава сложете на котлона да варите. Отначало на силен огън, докато започне самото варене и се образува пяна. С помощта на лъжица оберете пяната и я отстранете. Намалете температурата на котлона на средна и варете вкусния конфитюр от ягоди до готовност. Периодично го разбърквайте да не загори. Проверявате от време на време дали е готов по следния начин: вземате чиста суха чиния, гребвате от конфитюра и сипвате малко в чинията (1 чаена лъжичка), прекарвате лъжичката през него и ако образува “пътечка”, която не се затваря конфитюра е готов. Ако харесвате по- гъст конфитюр, може да го варите по-дълго време, но внимавайте да не го преварите и да промените цвета му. Имайте предвид, че когато вашият конфитюр от ягоди изстине напълно, ще се сгъсти още. И така, ако прецените, че конфитюра е готов, добавете … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

  6 коментара to “Конфитюр от ягоди – домашен”

  1. и аз ще го правя но искам да попитам вода не се ли налива

    • Не се налива вода, защото ягодите престояват една нощ посипани със захар, при което те отделят сок и конфитюра се вари с него.

  2. Здравейте,имам вьпрос относно проверяването на готовността на конфитюра-изчаква те ли да изстине пробата и тогава да правите пьтечката или още както е топла и проверявате?

    • Изчаквам 2-3 минути и правя пътечката, защото когато изстине напълно се сгъстява още.

  3. Правя го по същия начин!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)