Препоръчани

Сироп от мента без варене

сироп от мента
Освежаващ ментов сироп

Лесна рецепта за приготвяне на сироп от мента, който не се вари.

Навлизайки в летният сезон, задължително на трапезата ни присъства и невероятния сироп от мента. Със своята свежест носи прохлада в жаркото лято.

Ментата е много ароматно многогодишно растение, на което се използват всички надземни части. Тя има изключително широко приложение в кулинарията, фармацевтиката, козметиката и народната медицина.

Това е една от билките, които се използват най-много по целият свят. Съдържащото се в тази билка ментолово масло има освежаващо  действие и помага при стомашни проблеми и много други заболявания.  И все пак не трябва да се консумира този сироп, ако сте алергични към мента.

Приготвянето на сироп от мента е толкова лесно, че всеки ще се справи с него.

Необходими продукти за сиропа от мента: 2-3 връзки прясна мента (може градинска или диворастяща), захар 1 кг, 1 пакетче лимонена киселина, и на върха на чаена лъжичка зелена сладкарска боя. Приготовление: Вземете подходящ съд с вместимост 2 литра (аз използвам стъклени буркани с вместимост 1 литър).

Измийте добре ментата и сложете във вашия съд клонките. Налейте до горе с вода, затворете с капака и оставете да престои за 48 часа в хладилник. След този престой прецедете течността в по-голяма тенджера и добавете захарта. Бъркайте периодично докато се разтвори напълно. В малка чашка сложете сладкарската боя и добавете от сиропа да се разтвори добре.

Върнете оцветената течност към ароматния сироп от мента и разбъркайте. След това добавете лимонената киселина и разбъркайте до разтварянето и. Готовият сироп съхранявайте в хладилник в стъклени бутилки.

Така може да престои около месец, ако не сте го изпили дотогава 🙂 Ако желаете да имате сироп от мента и за зимата, ще трябва да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

Погледнете също

Конфитюр от киви – лесна рецепта

Това е моята лесна рецепта за приготвяне на конфитюр от киви. Благодаря на нашите приятели …

12 Коментари

 1. красимира

  Направих го .На 3л сложих 3кг захар.колко лимонена киселина.

  • Сложете пакетче и половина лимонена киселина. Тя се слага, за да не кристализира захарта в сиропа.

 2. Надежда Аврамова

  Колко е 1 връзка мента като количество? Колко стръка? – Аз имам 1 саксия. 🤔

 3. Бистра Стефанова

  защо не се отваря продължението?

 4. Бисерка

  Здравейте, да попитам с мед може ли? И ако може, 1кг.стига ли?

  • Не може с мед. Вкисва се.

  • Много е,аз също ползвам мед вместо захар.По принцип аз намалявам за всичко на половина.Количеството на сиропа е малко.Ако не Ви е сладко,за следващата доза ще корегирате

   • Симеон

    Намаляването на захарта намалява и времето което ще издържи преди да се вкисне 1 към 1 захар вода ти дава около 2 месеца живот половината захар към вода ти дава около 2 седмици преди да се вкисне. мед 2-3 дни

 5. Много хубава рецепта обожавам мента,колко грама е лимонената киселина. Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *