мар. 242016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
пиле в тава

Ароматно пиле в керамична тава

Кой каквото ще да казва, но вкусът на такова пиле в керамична тава става уникален.

Ако искате вашето пиле да стене крехко и невероятно вкусно, съветвам ви да го приготвите в такава керамична тава. Много хора приготвят печено пиле като го нанизват върху стъклена бутилка с бира, но тя е нестабилна и съществува опасност стъклената бутилка да се счупи. Затова аз го приготвям в керамична тава, която е изработена специално за тази цел.

Както много пъти съм казвала, всяко ястие приготвено в керамичен съд има уникален вкус. Магията е в бавното приготвяне и отдаването след това на остатъчна топлина от съда. Още в началото искам да спомена, че този тип тава има специален неподвижен цилиндър, в който се налива бира или се поставя вода с билки (мащерка, риган, розмарин…). По време на готвенето от топлината цилиндърът се загрява, течността в него завира и облива пилето.

Освен това, загретият цилиндър помага за доброто изпичане на пилето отвътре. Дълбокият борд на тавата позволява вътре да наредите гарнитурата за вашето пиле (картофи, моркови, гъби…). В тавата под моето пиле наредих цели картофи и пресни моркови.

Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на пиле в керамична тава като моето:

Пиле с приблизителен грамаж- 1.500 кг., около килограм дребни картофи, една връзка пресни моркови, 1 светла бира (500 мл.), сол, 50-60 гр. краве масло, готварски конец.

Керамична тава с цилиндър.

Приготвяне: измийте и почистете от евентуално пропуснати пера пилето. Отстранете горната част на трътката (тази час е пълна с мазнина, която се отстранява) и махнете малките стърчащи връхчета от крилата.  Осолете пилето отвътре и отвън.

Оставете го в купа и полейте с 200 мл. от бирата да престои докато вие подготвите картофите и морковите. Зеленчуците се белят, измиват и нареждат в тавата. Наливате 100 мл. вода в керамичната тава при

пиле IMG_2806

зеленчуците и посолявате. В цилиндъра наливате останалата бира (пълните го до горе). Нанизвате пилето на цилиндъра и вързвате крилата и бутчетата, за да не се разперят по време на печенето. Кравето масло се разтопява и с четка намазвате отвън пилето и зеленчуците отгоре.

Тавата се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)