Ное. 302016
 

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
Сподели с приятели!
пушен бекон

Домашно пушен бекон

Не е трудно да си приготвите пушен бекон вкъщи.

За да си направите сами пушен бекон, ще ви трябва уред за пушене на месо, който може и сами да си изработите. Трябва да имате само необходимите инструменти и да притежавате достатъчно умения. Тук ще ви покажа как аз си направих един малък уред за опушване на бекона, като резултата беше повече от добър.

Ще ви трябват още за този пушен бекон следните неща:

Парче суров бекон, който трябва да сварите в посолена вода. Слагате бекона в тенджера и наливате студена вода 3-4 см да се покрие. Добавяте 1/2 супена лъжица сол и сварявате до готовност.   Талаш от дъбово дърво, въглени от дъб.

За целта използвах 2 метални кутии от консерва с вместимост около 2 л. На едната кутия пробих отвори в горната 1/3 част, както е показано на снимките, през които да могат да се прекарат 3 метални шиша от окачвачи за гипсокартон.

Вие може да използвате и дървени шишове или такива от по-дебела тел. В долния край на около 1 см. от дъното пробих 3 отвора с диаметър 6 мм., за да може да влиза кислород. За капак използвах втора такава кутия, която ляга плътно по периферията на първата. На нея пробих на дъното един отвор с диаметър 6 мм. за да може да излиза част от дима.

След като сварих бекона, взех няколко въглена от дъбовите дърва от камината и ги поставих на дъното на кутията- около 2-3 см. Отгоре върху тях сложих една шепа от дъбовия талаш.

пушен бекон img_63991

Най-важното условие е да не се пали талаша, а само да тлее и да отделя пушек. Прекарах шишовете в отворите и върху тях поставих още горещия бекон. Поставих втората кутия отгоре за капак и след около 20 минути нашият пушен бекон беше готов. Може да … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)