Пюре от чушки за зимата

пюре от чушки

Пригответе си в бурканчета за зимата истинско пюре от чушки.

Тази година реших, че е време сама да си приготвя пюре от чушки за зимата. На нашия пазар не съм виждала да се предлага и съм си носила от Турция. Имайки дългогодишен опит в правено на лютеници, сосове и кетчуп интуицията ми не ме подведе и този път.

За приготвянето на пюре от чушки може да използвате всякакви червени чушки. Като казвам всякакви имам предвид, че всички криви, наранени и с всякакви други дефекти ще може да употребите.

Дори от пазара може да купите на много добра цена такива чушки, които продавачите и производителите отделят настрана защото не стават за печене. Моите са от градината на родителите ни и всички чушки криви и наранени от градушката когато бяха малки влязоха в употреба.

Първата доза, която направих беше от 2 кг почистени от семенниците червени чушки и затова ще дам рецептата при това количество. За повече или по-малко чушки съответно намалявате или увеличавате солта и мазнината.

Необходими продукти за приготвянето на пюре от чушки:

2 кг почистени от семенниците и измити чушки, 50 мл олио, 2 равни чаени лъжички сол (всяка сол овкусява различно, така че вземете предвид солта, която ползвате и увеличете или намалете количеството според вашия вкус).

Чушките се нарязват и се смилат с машинка за месо, блендер или чопър. Слагат се в по-широка тенджера и се добавя мазнината. Отначало слагате тенджерата на максимална температура на котлона и щом заври кашата от чушки, намалявате температурата на минимум, поставяте капака на тенджерата и варите 30 минути.

Препоръчвам да си приготвите и много вкусни чушки с чесън. Вижте рецептата като кликнете тук: ЧЕСНОВИ ЧУШКИ

Това време е необходима за да се сготвят чушките и да омекнат напълно. Тук идва момента, в който вие сами ще прецените дали да направите вашето пюре фино като го го мините през цедка за да отстраните малките люспички или ще го оставите с тях.

На мен не ми е приятно усещането от малките люспи, които са се отделили и затова минах през цедка сместа. Отне ми точно 8 минути. Цедката ми е голяма и…

(Продължава на Страница 2)

5 Коментари

  1. Марияна

    Здравейте! Въпросът ми е ,не се ли разваля като не е заварено, и колко време издържат бурканите така? Благодаря 🙂

  2. Здравейте. За какво точно използвате пиперково пюре? Знам, че е чудесно за направа на лютеница.

    • Може да се използва за готвене, за мариноване на месо, като добавка към сосове и може да се сложи към лютеница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *