Препоръчани

Ягоди за студената зима

ягоди
вкусни ягоди

Влязохме в сезона на вкусните ягоди. Този изкусителен плод можем да съхраним за зимата по различни начини. От свежите ягоди може да се приготвят конфитюри, сладка, компоти, сиропи и естествено да ги замразим.

Ще ви предложа различни рецепти за съхранението на ароматните и вкусни ягоди.

Най-лесният начин за съхранение е като замразите вашите ягоди. Замразяването изисква да подберете здрави, добре узрели плодове. Ягодите се почистват от листенцата и се измиват добре от пръстта. Отцеждат се добре от водата  и се подсушават. Нареждат се в кутии, които са подходящи за престой във фризер.

Направете си конфитюр от ягоди, става невероятно вкусен и ароматен. Домашният конфитюр е прекрасен, повечето от купешките се приготвят със сгъстители и оцветители.

Ето как да го приготвите: вземете 3 кг. Ягоди, почистете ги и ги измийте много добре. В случай, че ягодите са дребни ги оставете цели, а по едрите може да прережете на две. Нека се усещат парченцата плод.

Посипете ги с 1 кг. Захар и ги оставете 3-4 часа да пуснат собственият си сок, може и цяла нощ да ги оставите в хладилника. След което ги сложете да се сгъстяват на котлона, като отначало започнете варенето на силен огън и отпенвайте периодично.

След като вашият конфитюр от ягоди е врял 15 минути, намалете температурата на средна степен като периодично го разбърквате. Проверявайте гъстотата, като сипете малко от конфитюра в чиния и прекарате лъжицата през него. Показател за готовността е пътечката, която остава. Не забравяйте, че когато изстине … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Джиндер бира

Джинджифилова бира – домашна рецепта

Домашна джинджифилова бира От известно време приготвям вкъщи джинджифилова бира. Днес намерих малко време и …

3 коментара

  1. Йорданова

    И още едне хитринка – когато слагам компот от ягоди или други меки плодове (малини, кайсии), слагам плодовете и захарта в бурканите и заливам с вряла вода. Затварям бурканите и ги поставям в горещата вода, за да се сварят по-бързо и плодовете да се запазят цели. Друг вариант е да се направи захарен сироп и докато е горещ да се залеят плодовете, но малко по-сложно се изчислява необходимото количество вода и захар за броя буркани. Пожелавам успех при приготовлението на вкуснотийките!

  2. Има още една хитрина при приготвянето на компота от ягоди.За да се запази цвета на ягодите слагат се 3-4 зрънца лимонена киселина.Така ягодите на избледняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *