Традиционен козунак на конци

… оплетения козунак в картонена форма за печене на козунаци или в подходяща тава. Ако използвате тава, предварително я застелете с хартия за печене.

Намажете вече оплетения козунак с разбит с вилица белтък и го поръсете с перлена захар или такава на едри кристали. Ако желаете, може да го поръсите с филирани бадеми или да забодете орехови ядки.

Така подготвения козунак трябва повторно да втаса за около 30-35 и вече е готов за печене. Печете го на средната скара без вентилатор при включен горен и долен реотан за около 1 час на 170 градуса. Има разлики във фурните в процеса на изпичане, затова, ако видите, че отгоре започва да се запича бързо, може да го покриете с пекарска хартия.

Проверявайте дали вече е добре изпечен вашия традиционен козунак с помощта на дървено шишче. След като го прободете и по него няма залепнало тесто, значи вече е готов. Ако решите от това тесто да направите 2 по-малки козунака, тогава времето за изпичане ще е около 45 минути.

Но все пак всяка фурна пече различно, затова контролирайте процеса и проверявайте дали е готов с дървено шишче.

2 Коментари

  1. с тези съставки за 1 кг.брашно-може да се изпече само тухла…

    • Не можете да си представите колко козунаци съм направила за 30 години по тази рецепта! Аз съм трето поколение, която прави по тази рецепта! Само за последните три седмици съм направила над 200 козунака!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *