Зелева чорба (сок). За какво може да я използваме

Домашен зелев сок

Легенди се носят за изтрезняващото действие на зелевата чорба…

Още от много стари времена по нашите земи се е приготвяло вкусното кисело зеле и съответно зелева чорба. Много хора подценяват полезните свойства на този ферментирал сок и когато си направят домашно кисело зеле,го пренебрегват и не го използват за нищо.

Освен, че е полезна, зелевата чорба е и много вкусна. Тук трябва да направим уговорката, че полезните свойства се запазват само ако киселото зеле се приготвя по класическата технология. Как се прави кисело зеле

Важно е да се спази технологията, за да може ферментацията да протече по правилния начин и да се съхрани зелето за по дълго време. Не трябва да се използват никакви фиксове и миксове, защото те убиват всички полезни бактерии.

Зелевият сок е един естествен пробиотик и антиоксидант, който не бива да се подценява. Трябва да отбележим, че не бива и да се прекалява с количеството, което се приема заради голямото съдържание на сол.

Зелевата чорба може да се оцвети, като при зелето се сложи малка глава червено цвекло или една лилава зелка. Ако се сложат и малко царевични зърна, след известно време чорбата ще стане леко резлива.

През студените зимни дни зелевата чорба е чудесно допълнение към греяната ракия 🙂 За целта към нея добавете малко олио, ситно нарязан лук, червен пипер и ако желаете може да нарежете малко суха люта чушка, която да запечете леко на котлона.

Комбинацията е уникална за зимната трапеза.
Със зелев сок се приготвя чудесната Куркудена чорба. Рецептата за тея може да прочетете ТУК

Може да се добави малко количество към сармите, когато се варят, но трябва да се предвиди, че е солена и да се коригира количеството сол. Може да се направи и вкусна чорба с праз и ориз. Може да се добави малко количество и ако си приготвяте джолан, защото придава чудесен вкус на печеното месо.

В градината също може да се използва като защита напролет на чесъна от чесновата муха. Напръскват се листата с пулверизатор периодично. Някои хора казват, че зелевата чорба има успех и при борбата с къртиците. Разкопава се къртичината и се налива не много голямо количество в дупката.


Ако вие знаете и друго приложение на зелевия сок, може да го споделите като го напишете в коментар под публикацията.

Един коментар

  1. Василев

    Куркудена чорба.Превъзходно ястие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *