Декупаж на яйца за Великден

декупаж на яйца
декупаж на яйца

Техника за декупаж на яйца!

С наближаването на празника Великден, ще ви покажа как да си декорирате яйца, които може да консумирате с техниката- декупаж на яйца.

Ще са ви необходими сварени яйца, колкото желаете да направите. Качествена трипластова салфетка с подходящи дребни мотиви, ножица, един суров разбит с вилица белтък, плоска четка за рисуване- по възможност по-широка и разбира се фантазия и желание да направите декупаж на яйцата.

техника декупаж на яйца
материали за декупаж

Може да включите и децата, ако имате вкъщи, за тях ще бъде голямо забавление. Тук ще отворя и една скоба, че освен със суров белтък декупаж  може да направите и с желатин. Ще обясня и тази техника. Първо яйцата, които ще декорирате трябва да са бели или възможно с най-светли черупки. Колкото е по-бяла черупката, толкова картинката ще изпъкне повече.

Измийте добре предварително яйцата, които ще ползвате. Добре е те да не са направо от хладилника, а да са оставени няколко часа на стайна температура. Тогава ги сложете в съда, в който ще ги варите. Добавете 1 супена лъжица сол и налейте студена вода, която да покрие яйцата и сложете на котлона. Щом водата заври може да намалите температурата и да засечете време за сваряването на яйцата.

Най-добре е да е 10 минути, за да може яйцата да са твърдо сварени. Когато времето за варене изтече, махнете яйцата от котлона, излейте горещата вода и налейте веднага студена. По този начин ще предотвратите посиняването на жълтъка.

Щом яйцата се охладят може да пристъпите към важната част- декупажът на яйцата.

Вземете избраните от вас салфетки и изрежете или изкъсайте елементи, които искате да залепите на яйцата. Както в началото казах, салфетката е трипластова. Отделете само най-горният слой от нея, този на който е цветния мотив. Потапяте четката в разбития с вилица белтък и намазвате участъка където ще залепите късчето салфетка.

 декупаж на яйца
подготовка

Внимателно го полагате там и приглаждате с четката, потопена отново в белтъка, като започвате от средата към края, плавно с лек натиск, за да изкарате въздушните мехурчета образували се между яйцето и късчето салфетка.

 декупаж на яйца
следваща стъпка за декупаж на яйца

Оставете сега да изсъхне и тогава продължете с вашия декупаж на яйцата. Така покривате всяко яйце, ако желаете от всички страни. Може … и само по… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

65 Коментари

  1. Иванка Шейтанова

    Лепя изрязан мотив от салфетка, докато са топли яйцата, защото бързо съхне и лепя,после от другата страна на яйцето!!! Белтъкът не се разбива , защото се получават мехури! Неразбитият е прозрачен, топвате четката леко мажете яйцето, залепвате мотива и отгоре отново заглаждате с четката!!! Успех!!!

  2. Деляна

    Здравейте , аз ги напрових с белтък но може ли отгоре с желатин ?

  3. Здравейте,
    Миналата година правих така яйцата и се получиха много добре. Но тогава ги боядисвах в събота, а сега се налага да ги боядисам в четвъртък и ме страх да ги държа извън хладилник до неделя. Въпросът ми е ще му стане ли нещо на декупажа, ако ги сложа в хладилник? В един друг блог четох коментар, че се ставал на капчици и салфетката се разваляла.

    • По- добре не ги слагайте в хладилник. Според мен на яйцата няма да им стане нищо до Неделя.

    • Сварените яйца могат да се ядат и след две седмици, че и повече.

  4. Hi! A trjbva li sled kato se zalepi salfetkata dda se lakirat otnovo s beltak? I sled kato izsahne salfetkata li?

  5. Здравейте!
    Искам да попитам нещо. Салфетката се слага първо от едната половина, чака се да изстине и после от другата половина – така ли е?Или направо цялата салфетка се слага? 🙂 Благодаря предварително!

    • Добре е да направите първо едната половина, да изчакате да засъхне и тогава другата половина.

  6. надежда

    Аз съм чела че първо се лепи салфетката и се маже след това белтъка ?

  7. БЕЛТЪКА НА СНЯГ ЛИ ДА Е РАЗБИТ ИЛИ СЪВСЕМ ЛЕКО ?

  8. Преди залепянето на всяка следваща картинка ли трябва да се изчаква да изсъхне предходната залвпена? Или може да се лепи и накрая да съхне цялостно?

    • Добре е да направите половината, да изчакате да засъхне и тогава другата половина.

  9. Яйцата стават наистина много красиви,но има един проблем.Аз ги слагам в хладилник на следващият ден и при изваждането им от там се получава един конденз,който размазва всичко.

    • На мен никога не ми се е случвало! Явно използвате некачествени салфетки или картинки с недобър трансфер.

  10. Яйцата трябвали да са изтинали?

  11. Яицата трябвали да са изтинали?

  12. Направих ги.Станаха страхатни.

  13. ДЕКУПАЖА СЕ ПРАВИ ВИНАГИ ВЪРХУ БЯЛА ПЛОСКОСТ, ЗАЩОТО САЛФЕТКАТА Е ПРОЗРАЧНА И СЛЕД ЗАЛЕПВАНЕ! ИНАЧЕ ЩЕ ЗАГУБИТЕ ОТ РИСУНАКА НА ПРИНТА И ДАЖЕ ИЗЦЯЛО ЩЕ СЕ ЗАЛИЧИ ВЪРХУ ПО-ТЪМНИ ЦВЕТОВЕ.

  14. а салфетките какво значи качествени от по скъпите кадето са по малко бройки вътре а не от обикновенните така ли защото тези по качествените са около 2 лв от тях ли

    • По принцип трипластовите салфетки са с добро качество за декупаж. Най- добре посетете магазин за креативни материали, където може да си купите и единични бройки и ще ви окажат съдействие. Почти във всеки град вече има такъв магазин 🙂

  15. Кристина

    Здравейте, а дали ще стане техниката без четка, а ако залепваме и изкарваме само с пръсти например?
    Метода Ви е страхотен, нямам търпение да го пробвам

    • С четката се приглажда внимателно и нежно салфетката. Само с пръсти трябва много да внимавате за да не скъсате салфетката. Пробвайте и споделете резултата 🙂

    • Милена

      Изобщо не опитвайте с пръсти, защото салфетката залепва за тях и се къса. Тази техника става само с четка и с нищо друго! Не е толкова трудно, след като вчера така украсихме яйца със шест годишни деца. Много е забавно и резултата си заслужава труда.

  16. Може, ако правите декупаж върху дървени яйца! Ако използвате С 200 яйцата няма да стават за ядене!

  17. Искам да попитам, този белтък използван за лепило дали няма да замирише след няколко дни? Знаете, че яйцата могат са боядисват и в четвъртък и обикновенно предедяват няколко дни след великден?

    • Веднъж изсъхнал, белтъка няма да замирише. Може да ги съхранявате много дълго време.

  18. Вече го правих – става страхотно. Но с кухи яйца – за украса. Отгоре ги намазах с безцветен лак за нокти – да са поздрави.

  19. А вместо с белтък/желатин може ли с лепило C200, което използвам за декупаж обикновено?

  20. прекрасно изглеждат 🙂 много добре обяснено 🙂 благодарим сърдечно и весел празник 🙂

  21. da popitam ako se izmie dekupaja maha li se sled tova ili si ostava 🙂

    • Ако докато още е мокра салфетката може да се свали. След като изсъхне ще ви бъде трудно да свалите салфетката, но ако миете яйцето, декупажа ще се нарани…. Вие с каква цел искате да измиете декупажа?

  22. Имaм двa въпросa- Зaщо сaлфеткaтa дa е триплaстовa кaто се лепи по един плaст? След процедурaтa отлепя ли се сaлфеткaъa от яйцето?

    • Използва се трипластова салфетка, защото те са много по- качествени и третият пласт с изображението е по- здрав и не се разкъсва когато го полагате върху яйцето. След процедурата не се отлепва салфетката от яйцето 🙂

  23. mn xybavi idei za daskavo za izlojbata

    • Радваме се, че идеите Ви харесват 🙂

      • мн добра идея….само едно се питам момичета не четете ли какво е написано за този декупаж. …мн хубавко е обяснено как става….ми четете последователно….как да се отпечата салфетката просто незнам…тя се залепва белтък е лепилото….

  24. Moже ли първо да ги боядисаме в боя за яйца и тогава да правим декупаж?

    • Може да ги боядисате, но за да изпъкнат добре цветовете на картинката основата трябва да е колкото се може по- светла, като най- добър резултат се получава при бяло яйце 🙂

      • Благодаря за отговора!Ако яйцето е червено,а аз залепя жълти пиленца също би се получило според мен.Всичко е въпрос на усещане за цветове……Аз попитах смисъл дали ще се отстрани боята след като тръгна с белтъка да залепям салфетката 🙂

        • Най- вероятно няма да има проблем с боята.

          • Николета

            Тъй като пробвах върху боядисаните яйца, но боята се размазва….по-добре да е директно върху яйцето.

    • има вероятност боята да пусне,при мене така се получи,a опасност от размирисване на белтъка -лепило няма.Мойто яйце от миналия Великден още седи извън хладилника и е ок

  25. a стават ли за ядене

  26. Nerazbrah salfetkata za6to da e triplastova kato lepim samo nai-gorniq plast ot neq varhu qiceto?

    • Използва се трипластова салфетка, защото те са много по- качествени и третият пласт с изображението е по- здрав и не се разкъсва когато го полагате върху яйцето.

    • На трипластовата, както и на двупластовата салфетка, само най-горния слой е цветен, долните 2 или 1 са бели и никога не се използват поради тази причина. Така че, не би имало значение дву- или три- пластова ще е, ако наистина трипластовата не беше по-качествена от всякъде 🙂 Чудесна идея, тази година ще направя и аз така :)))) Благодаря!

  27. Много полезна информация. Благодаря!

  28. С какво се мажат след това отгоре за да лъскат

    • Показаните на снимките не са мазани с нищо. Ако желаете може да ги намажете с олио, но след като са изсъхнали добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *