авг. 262018
 

Крем плезир

Крем плезир като от панаирите

Някой помнят, а други дори не са опитвали вкусния крем плезир от близкото минало.

Крем плезир беше едно от вкусните сладки лакомства на моето детство. Можеше де се купи само когато имаше панаир в града или гостуваше цирк. Предполагам се сещате за онези малки стъклени витринки, на които бяха наредени вафлени корнети пълни с разноцветен крем. Имам най-различни преживявания с този крем и много забавни истории, но не е сега момента, който да ги разкажа. 😉

плезир

За тези, които искат да направят плезир като от панаир, ето какви продукти ще са ви необходими: 100 гр. белтъци (това са белтъците от 3 средно големи яйца. Може да има 2-3 гр. нагоре или надолу, които не са фатални), 200 гр. кристална захар, 1 прахче ванилия, вафлени корнети за сладолед, хранителен оцветител в желан от вас цвят.

Още: сладкарски пош и накрайник “цвете”.

Приготвяне на крем плезир:

От години съм си улеснила приготвянето на това лакомство. Класическата рецепта е да се направи гъст захарен сироп, но когато съм обяснявала на приятелки начина приготвяне те се отказват защото се страхуват да да работят с горещия сироп. В един момент просто започнах да загрявам белтъците със захарта и не бих казала, че има някаква съществена разлика. Затова отделете внимателно белтъците от 3 яйца в чиста и суха стъклена или метална  купа, добавете захарта и сложете съда на водна баня.

Купата трябва да е над водата, а водата не бива да ври силно. Бъркайте непрекъснато с лъжица докато захарта напълно се стопи. Отнема около 7-8 минути. За да сте сигурни, че захарта е напълно стопена пипнете сместа (тя не е гореща) и разтъркайте между палеца и показалеца.

Ако не усещате гранули, значи белтъците се готови да бъдат разбити. Махнете купата от съда с водата. В случай, че прехвърляте в друг съд за разбиване, подсушете дъното, за да не попадне вода при белтъците и да попречи за тяхното разбиване. Разбивайте белтъците докато се … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(задължително)

(required)