Козунак – класическа рецепта

класическа рецепта за козунак

козунак
Класически козунак

Вкусен козунак- това е едно сладко изкушение, което можем да приготвим не само за Великден.

Всяка година чувам от различни хора колко e трудно, колко много усилия се искат да направиш добър козунак. На всички вас казвам, че това е мит останал от времето на нашите прабаби и баби, когато са  месели по 10 козунака наведнъж, за да има за цялата рода…

продукти за козунак

Тази рецепта за козунак я знам от рода на майка ми, изпитана e в годините и месена от поколения.

Необходимите продукти за един голям козунак или два малки са: 1 кг брашно (Използвайте качествено брашно!), 4 яйца със стайна температура, 250 мл хладко прясно мляко, 200 мл олио (може краве масло, свинска мас), 1 кубче мая от 40 г (В случай, че използвате суха мая, трябва ви количество отговарящо за 1 кг брашно).

Пакетче от 10 или 14 г- зависи от марката на маята, която ползвате. На пакетчето е обозначено за какво количество брашно е маята. Винаги проверявайте срока на годност на маята, която използвате!!!, 200 г захар с добро качество  (имайте предвид, че ако сложите повече захар от посочената в рецептата, рискувате вашият козунак да не втаса както трябва), настърганата кора на 2 лимона, 100 грама стафиди накиснати в някакъв концентрат (аз ги кисна в ракия, но може да ги накиснете в ром, бренди, коняк, водка…., поне за половин час), половин чаена лъжичка сол и желание да го направиш. Пресявате брашното и правите в него кладенче.

тесто за козунак

В прясното мляко слагате захарта и загрявате да се разтопи, ако много се е сгорещило охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите. Добавете 100 мл от олиото, което ще понижи още температурата на… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )

279 Коментари

  1. Здравейте. Никога досега не съм правила козунак. Четох на много места, че е по-добре да се ползва смес от животинска и растителна мазнина или пък само масло. Може ли и в този случай да се смеси олио и масло?

    • Може да смесите мазнините.

      • Свилена

        Здравейте, досега само веднъж бях пробвала да омеся козунак, по друга рецепта, удрях тестото 100 пъти в блата и го млатих като луда (така беше по рецепта), но пак не стана на конци. Вашата рецепта е фантастична! Стана прекрасен! Почти без услилия, леко и неусетно.
        Толкова много ни хареса, че дори и сега, доста дни след Великден, пак го направих на 2 пъти!
        Дори и с неработещ долен реотан на фурната, и с горен, който изгаря ястията (много стара фурна и живея под наем, не мога да я сменя) пускам вентилатора и се опича! Малко изсъхва с вентилатор, но после го завивам с влажна кърпа и се оправя.
        Работя в чужбина и не можах да си дойда за празниците до България заради КОВИД-19, тази рецепта ми помогна да съхраня малко от традиционния вкус и мирис на празниците! Много ви благодаря!!!

        • Благодаря за доверието! Радвам се, че с тази рецепта съм успяла да създам онзи уют, от който сте имали нужда. Бъдете здрави!

  2. Катинка Тодорова

    Досега не съм месила козунак. Много искам, но не се решавам. Вашата рецепта ми вдъхна увереност, че може и да се справя. Ще се подложа на това „изпитание“ и дано не се издъня.

    • Няма да се издъните 🙂 Ще чакам да пишете, че сте се справила и козунакът ви е станал чудесен 😉

      • Пробвах го, първата доза стана чудесно, вкусен и на конци.(единствено малко го изгорих, но проблема ми е във фурната).
        Сега чакам вторите да втасат, на тях сложих локум, дано су получат и те.
        Благодаря за подробната рецепта. 🙂
        Светли празници!

      • Хубави празнични дни и благодаря за рецептата! Цялата къща ухае 🙂

    • Илиян Стоянов

      Вече 3 година го меся по тая рецепта и винаги съм доволен…. 😉

  3. Страхотен козунак стана! Благодаря!
    Сега да стане и аганцето, правя салатка, спускам щорите и наздраве!

  4. Милена

    Здравейте,може ли да замеся козунака вечерта и да го оставя да втасва цяла нощ,или има опасност да превтаса?

    • Не би трябвало да има проблем. Опасно е при второто втасване да не превтаса тестото.

    • А защо няма масло тук? Моят стана като хляб, явно някъде съм сбъркала

      • Дали има или няма масло не е проблем. Причината да стане като хляб не е една. Зависи какво брашно сте ползвали. Как сте приемали брашното. Каква захар сте ползвали, каква мая… Протеина в брашното не бива да е по малко от 11%.

  5. Благодаря за страхотната рецепта! Козунакът стана лесно и много вкусен, просто надмина очакванията ми 🙂

  6. Деляна

    Здравейте , може ли да кажете на каква чаша отговарят пососчениете грамажи за захар ,олио и прясно мляко ?

  7. Светлана

    Здравейте! Като начинаещ не ми стана обаче много ясно как се сплита козунака. Може ли малко повече пояснения? Благодаря предварително!

    • Здравейте, втасалото тесто се дели на 3 равни части, всяка част се оформя на фитил и тези фитили се сплитат като плитка коса. Погледнете снимките в рецептата. Сплетеното тесто се завива като охлюв и се поставя в тавата.

  8. Росица Нейкова

    Разкошна рецепта,винаги сполучлив и вкусен козунак!Благодаря ви,че я споделихте с нас!
    P.S. Всеки,който иска да се наслади на хубав козунак,нека да изпробва рецептата!😊😊😊

    • Благодаря за доверието! 🙂

      • За първи път реших да направя козунак, и очаквах да е трудно. Благодаря за рецептата, козунакът ми се получи уникален, и беше много лесно!

        • Опитах рецептата, станаха приказни, благодаря ви за точните указания 💕

    • Тереза

      За първи път правя козунак и стана чудесен. Това е РЕЦЕПТАТА! Много благодаря!

  9. Александър

    Правих по вашата рецепта козунака който излезна прекрасен

    • Илиана

      Здравейте!
      По други рецепти за козунак, четох че тестото трябва да втасва на много топло, затова и препоръчват да го сложим в печка на 50° с отворена врата, поне за 2 часа, а вие казвате точно обратното, за да не превтаса……? Объркани сме……
      И още един въпрос, ако печката ни има само горен реотан и вентилатор, на колко градуса да го печем?
      Благодаря!

      • Здравейте, за мен всяко тесто втасвало във фурна е вече с поменена структура и дори вкусът на тестеното изделие не е същия. Що се отнася до вашата печка и тази функция не мога да отговоря. Моята има долен и горен реотан както и функция с вентилатор, който никога не ползвам при печива.

  10. Христос Воскресе!
    Направихме със съпруга ми козунака ви стана много вкусен и на външен вид идеален, много Ви благодарим за хубавата рецепта.
    Пожелаваме Ви хубав празник.

  11. Здравейте! Реших да опитам с масло, та въпросът ми е, трябва да го разтопя до получаването на посочените милилитри за мазнина ли? Благодаря предварително!

    • Трябва да го разтопите до посочените милилитри за мазнина.

    • гергана

      Эдравейте,надявам се ви намирам в добро эдраве всички. Искам само да приэная че от 3-4 години иэполэвам вашата рецепта эа коэунак и е невероятен всяка година. Количеството на продуктите е абсолютно точно и просто трябва да се следват стъпките. Благодаря ви много эа споделената с нас рецепта. Весели праэници и бъдете эдрави.

  12. Весела

    Здравейте, решила съм да направя козунак по тази рецепта, но искам да попитам белтъка, с който се маже козунакът отделно ли е от четирите яйца посочени в продуктите или се разбиват три яйца и един жълтък?

    • Разбиват се 3 яйца и един жълтък. Белтъкът на четвъртото яйце се използва за намазване.

      • Весела

        Благодаря

      • Здравейте,лимоновата кора може ли да се замени с лимонов сок и ако да колко трябва да бъде той?

        • Кората от лимон се слага за аромат. Може да я замените с есенция лимон, ванилия или с портокалова кора. Но в никакъв случай с лимонов сок.

  13. Тонева

    Здравейте,искам да пробвам рецепта та ви в машината за хляб.Дали ще се получи и ако става на каква програма? Благодаря ви предварително, желая ви много здраве и късмет през новата година! 😀

    • Здравейте, аз не ползвам машина за хляб и не мога да ви отговоря. В кулинарната ми група Домашни Гозби има няколко дами, които правят рецептата в машина за хляб. В случай, че не сте член на групата присъединете се и задайте въпросът си. Дамите ще се отзоват и ще ви отговорят.

    • Николова

      „Малко“ късно се включвам, но да изкажа лично впечатление. Замесих и втаса в хлебопекарна, след това усуках и прехвърлих в продълговата тъвичка, втаса повторно и пекох във фурна. Няма как да ви пусна снимка… уникални конци се получиха :-).

  14. Страхотна рецепта много благодаря за хубавата рецепта,току що го направихме със моята приятелка много сме доволни от резултата:))

    • Поздравления! Опитайте да приготвите и някои от другите ни изпробвани рецепти! Спазвайте точно указанията и ще се наслаждавате на наистина вкусна домашно приготвена храна!

  15. Станислава

    Козунака винаги ми става страхотен по вашата рецепта,но не мога да разбера защо коричката отгоре винаги ми става твърда.Вие как мислите?Каква може да е причината?

    • Предполагам е препечен. Но това не е грешка и не прави козунакът по-малко вкусен 🙂

      • Паулина

        вече 5 пъти го правя и винаги става чудесен. Петият път започна в 21 вечерта, но не съжалявам. Превъзходен е! Единственото, което промених, е че сложих кубче мая в 100мл топло мляко и 1с.л. захар. В другото мляко разтапям захарта и добавям олиото. Вместо лимонова кора сложих капки есенция лимон, ром и ванилия. Благодаря Ви!

  16. Благодаря ви за страхотната рецепта,Направих тази сутрин козунака,стана чудесеееен и на вкус ,и на конци и въобще всичко което се изисква за хубав козунак.Весели празници ,Бъдете жива и зрава!

  17. Rosen Hadzhirusev

    Hristos Vozkrese. Blagodarim za receptata. Napravihme polovin doza y sega sajalyavame che ne napravihme ziyala. Poluchi se neveroyatno – puhkavi y aromatni.

  18. Супер е! За трета година го правя. Тази обаче се случи нещо интересно – козунака стана на прекрасни конци, но все едно е правен с пълнозърнесто тесто. Имате ли представа от какво може да се получи това?

  19. Валентина Цветанова

    Рецептата е изключително сполучлива – поздравявам Ви! Реших и аз тази година да направя козунак – никога не бях правила такова „чудо“ и ми се струваше, че нищо няма да стане… Реших да Ви се доверя и спазих точно всичко написано: най-вече обърнах особено внимание на захарта и на топлината в стаята!
    Какво да кажа: 1. Добрата новина – стана козунак „един път“! Всички дегустатори го харесаха и честно казано, аз само едно мааалко парченце видях….
    2. Лошата новина – въпросните дегустатори веднага направиха списък на желаещите от този прекрасен козунак… Утре ще съм заровена „до уши“ в тесто.. но не съжалявам!
    Стана много вкусен, на конци, точно както можеш да си представиш козунак! Благодаря Ви за тази / и не само тази!/ рецепта!!!

    • Благодаря за доверието! Всяка година по това време съм заровена в тесто 🙂 Вчера правих 5 козунака. Днес 4 🙂 Домашният козунак е неустоим 😉
      Весели празници!

  20. Вера Янчева

    Искам да попитам това тесто мога ли да го замеся вечерта и да го оставя да втаса в хладилник през ноща?

    • Нямам представа 🙂 Никога не съм го оставяла в хладилник. Ако го направите пишете как е станал 🙂

    • Дон Рос

      Правя го в момента, но тестото ми стана много жилаво…бая усилия си трябват да го месиш.Добре, съм мъж….ако беше съпругата, бая щеше се озори. От какво може да е това !?
      И друг въпрос….може ли стафидите да ги сложа, след като втаса тестото, че сега нямам и чакам да ги донесе съпругата ми, като се върне от работа……))))))!?

  21. Страхотна си ,благодаря ти!Имаш ли някаква рецепта за курабии?!?

  22. 17.5/8.5;22.5/8.5и 27/8.5

    • В най-малката сложете 300 гр. тесто, а останалото разделете на две за другите форми.

  23. Здравейте ,
    какво брашно ползвате,класическо или за козунаци?

    • Привет, брашното което ползвам е съвсем обикновено 🙂 Купувам го от лидл със зеленият етикет тяхната марка, ползвала съм и други брашна, но винаги обикновени с по-малко добавки.

  24. А от тази рецепта може ли да изкарам 3терини-една по голяма и две по малки?!?

  25. Тази рецепта ли е по добра или тази за тесто за козунаци,където се слага и 1 л.ракия?!?!Проблем ли е ако сложа суха мая -ще се промени ли вкуса?!пробвах друга Ваша рецепта козунак със суха мая и стана превъзходен и на вкус и на вид…

    • Привет, никъде не се слага 1 л. ракия 🙂 Нямам представа къде сте видяла толкова много алкохол в рецептите ми…Слага се 1 супена лъжица твърд алкохол (хубава ракия, ром, коняк или друг алкохол по ваш избор)
      Няма проблем да ползвате суха мая.Ползвайте я според указанието на пакетчето за количеството брашно.

      • Извинете ако съм ви засегнала,и аз имах предвид 1 лъжица,но съм пропуснала с. и като съм съкратила и лъжица…и все пак не сте ми отговорили коя рецепта е за предпочитане??!!

        • Така си помислих и аз, затова сложих усмивка 🙂 За мен и двете рецепти са еднакво сполучливи. По-лесно се измесва този,който е с по-малко яйца. Този с класическата рецепта е по-голям, като може да го разделите на два по-малки.

        • Цвети, за мен рецептите са еднакво хубави. Въпрос на личен избор е рецептата. 🙂

  26. Здравейте, Как да пека козунаците-на долен реотан с ротация или на горен и долен реотан? На кое ниво на фурната да се пекат?

    • Всички козунаци, които правя пека без вентилатор, на средна скара с включени горен и долен реотан.

  27. Станислава

    Искам да сложа в козунака мас.Може ли да е 50/50 мас и олио?Бихте ли казали нещо за мазнините,слагали ли сте мас и колко?Чувала съм че маста загрява тестото и че стават по меки,но ме е страх да не разваля вкуса и затова искам да е олио и мас,зашото мас-и масло две твърди мазнини не знам как ще стане все пак маслото стяга

    • Здравейте,
      може да използвате мас, като смесите 50:50 с олио. Маста трябва да се стопи и да се смеси с олиото. Не бива мазнината да е гореща, а хладка. Трябва да сте сигурна, че маста няма никакъв мирис на гранило.

  28. Мога ли от тази рецепта да направя 2козунака във форма терини,и във фитилите да прибавя у локум да има хем стафиди хем локум…а не да правя отделни козунаци с локум,аз видях тази друга Ваша рецепта?!?Моля насочете ме..

    • Може спокойно да добавите стафиди или локум, а може и двете щом ви харесва комбинацията.

  29. Петрова

    Само оплитането не ми стана ясно…а е много красиво! Можеше поне още една снимка да има,която да покаже…

    • Сплитате като плитка и завивате плитката като охлюв. Това е плетката 🙂

  30. каква марка брашно ползвате? благодаря предварително.

  31. Станислава

    Рецептата е страхотна,правих я миналата година,но не помня на 180 градуса с вентилатор ли се пече или не

  32. E, няма такъв козунак – уникалееен!
    Чак да не повярваш, че аз съм го направила….

  33. Емилия

    Ако заменя млякото с вода, количеството пак ли ще е 250 гр. ?

    • Може да замените млякото с вода, количеството ще е същото, но вкусът ще е съвсем различен!

  34. Здравейте, аз също пробвах рецептата за козунак. Отдавна търся някоя , която да е като на баба. Ще споделя какво направих. Получи се почти както исках. Рецептата е много добра и вече ще го правя само с нея. А защо казвам почти, защото не ми стана сладък. Искам да попитам, лъжиците захар с връх ли да са или не. Аз сложих без връх и не ми е сладък. Почти се усеща захарта. Толкова ли е фатално ако се сложи повече захар. На баба козунаците бяха много сладки, а вида изглеждаше точно така както го постигнах.

    • Що се отнася до сладостта, тя е относително понятие. Понякога зависи и от самата захар, която се ползва.
      Не съм я мерила до сега на кантар, но при следващото месене ще го направя. Лъжицата не е равна, а с лек заоблен връх. Но наистина не бива да се прекалява със захарта, защото няма да се надигне добре. Ако сте в България, различните марки захар подслаждат различно. Има една евтина захар, която изобщо не подслажда колкото и да слагате от нея. Ползвайте захар по БДС за сега тя е най-добра.

  35. Tsenka Draganova

    Здравейте, миналата година правих козунаци по Вашата рецепта и станаха невероятни! 🙂 Благодаря за подробно описаната рецепта! Сега обаче искам да направя , но с квас, а не с мая. Въпросът ми е колко квас ще е необходим и правили ли сте козунаци по този начин?

  36. Траяна

    Стана страхотен козунак!Благодаря за рецептата.

  37. Здравейте, от няколко години опитите ми да направя домашен козунак бяха все неуспешни. За първи път с Вашата рецепта се получи, и то прекрасен резултат! Благодаря Ви, че споделихте рецептата си !

  38. Oshte ne moga da poviarvam kolko lesna i spoluchliva e tazi recepta. Za parvi pat se prestrashih da napravia kozunak i izleze perfekten! Polzvah suha maya. Blagodaria mnogo za tazi strahotna recepta!!!

  39. Константина

    Христос Воскресе и Ви благодаря за рецептата! Станаха страхотни козунаци. 🙂

  40. Nina Nikolova

    Здравейте,исках да споделя,че направих първия си козунак по вашата рецепта.Стана прекрасен,мъжа ми каза,че“ това е най-вкусния козунак,който е ял в живота си“.Следвах стъпките,точно както сте описали,и никак не беше трудно.Толкова е ясно и точно описанието Ви.
    Благодаря Ви за рецептата и Ви желая весели празници 🙂

    • Браво! Радваме се, че сме ви помогнали да постигнете желания резултат!
      Весели празници!

  41. Много хубава рецепта!супер стана,благодаря:)

  42. Росита

    Здравейте, в момента правя козунаци по тази рецепта, но смятам да ги пека утре. Мога ли направо да ги сплета в тавичките и да ги оставя в хладилник да си втасат до утре и да ги изкарам известно време преди печенето? Ако да, трябва ли сега да чакам да утрои обема си или може леко втасало да го усуча и сложа в тавите? Благодаря 🙂

    • Препоръчвам ви да се придържате към рецептата и да ги опечете днес. Ако ги оставите в хладилника рискувате да не станат сполучливи.

  43. и аз го направих, стана повече от превъзходен

  44. Вчера направих козунак по тази рецепта,много хубав стана само дето стана сух въпреки че спазих всички инструкции. Според вас каква е причината?

    • Най- вероятно козунака е стоял по- дълго време от необходимото във фурната.

  45. Павлова

    Благодаря за рецептата, правя го за трети път и става разкошен. Мога ли да заменя стафидите с течен шоколад, но да се придържам към тази рецепта?

  46. Козунака стана страхотен. Много благодаря за рецептатал открих я през гегъл и чак не мога да повярвам. Много лесно се прави , замесих два кг брашно и от него станаха 3 малкш козунака и тава с кифлички. С коя мазнинана стават най-хубави козунаците? Аз ползвах масло.

    • Браво! Радваме се, че сте постигнали желания от вас резултат. Аз винаги ги правя с олио, но с маслото имат по- хубав аромат.

      • По моему, и следкато опитах всички варианти да избегна маста, все пак с нея е най-добре! Не се усеща миризмата й , а козунакут остава по-дълго време мекичък!

  47. Svetlana Vrabska

    kak triabva da se peche sas ventilator ili bez ventilator? molia chakam otgovor. blagodaria!

    • Аз го пека без вентилатор!

    • Nina Nikolova

      Ще си позволя да кажа,че моята фурна е с долен и горен реотан с вентилатор ,и козунака се опече ,така както си е написано ,и изглежда по същия начин 🙂

  48. За първи път правя козунак, спазих точно рецептата и накрая не можах да повярвам аз ли сътворих тази вкусотия! Благодаря за рецептата! Светли празници!

  49. Zdraveite iskam da popitam ako ispolzvam syxa maq dali shte stane I kak da q pribavq

    • В случай, че ползвате суха мая, трябва ви количество отговарящо за 1 кг. брашно. Пакетче от 10 или 14 гр.- зависи от марката на маята, която ползвате. На пакетчето е обозначено за какво количество брашно е маята)

  50. марияна

    какви размери е тавата за печене

  51. Анатолия

    Моя приятелка правила този козунак и ми го препоръча. Като каза че ще стане обезателно. За жалост от 16,30 до сега 20,30 часа не може да втаса. Единствената ми грешка е че без да искам сложих по-голямо количество захар. Може ли това да е причината ? Кога в крайна сметка да го пека ???

    • Със сигурност голямото количество захар затруднява втасването. В рецептата е посочено оптималното количество захар, за да се получи перфектен козунак. Друга възможна причина е качеството на маята- изтекъл срок на годност.

  52. Козунака стана страхотен ! Благодаря за рецептата. Записах си я за догодина. Утре ще замеся още 1 доза,че едното козуначе вече изчезна./ направих 2 броя от тестото/.Весели празници !

  53. Здравейте!Много ми допадна рецептата и мисля да я пробвам. Искам да попитам колко време трябва да стоят накиснати стафидите и дали може да ги накисна с ром,и ако направя два малки колко време да ги пека ?

    • Може да ги накиснете минимум половин час с ром. Ако направите два малки, трябва да ги печете около 40 минути, като за да ги пробвате използвайте дървено шишче за печене. Прободете козунака и ако няма остатъци от тесто по шишчето, значи е готов.

  54. Мислите ли, че вкусовите качества на козунака значително ще се влошат, ако вместо бяло брашно използвам типово? Светли празници!

  55. С какви размери е тавичката? диаметър и дълбочина?

  56. марияна

    здравейте,ако козунакът бъде месен с миксер,според вас резултат пак ли ще е пухкав и на конци?

  57. Антония

    Възможно ли е да се стафидите да се заместят с нещо друго, никак не ги харесвам… ?

    • Може да ги замените със сушени кайсии, боровинки, фурми и каквито пожелаете други сушени плодове 🙂

  58. Още миналата година го направих, месих го в хлебопекарна, резултатът беше чудесен. Сега ще пека отново, дано не е било само успехът на начинаещия:)
    Благодаря за полезното описание и Светли празници:!

    • силвия

      по каква последователност слагате продуктите в хлебопекарната и там ли го меси или само втасва

  59. Zdraveite, napravix kozynaka na vkys e straxoten, no za sajalenie mi ostana syrova makar 4e go pekax 60 min. Kade moje da mi e gre6kata?

    • Най вероятно имате проблем с фурната.

      … „печете в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути. Може да го проверите като вкарате в него дървено шишче- ако по него няма полепнало тесто е готов“. …

      Трябвало е да проверите с дървено шишче дали е готов!

  60. Станислава

    Правих го,стана уникален!Благодаря за обяснението как се получават конците!Наистина се получиха,за пръв път успявам!Имам обаче въпрос.След като се извади от фурната хубаво ли ще бъде да се завие с кърпа малко,защото ми се видя че коричката стана малко твърда?Благодоря!!!

  61. daria traikova

    Ако направя половин доза, колко време трябва да пека? Много бих искала да се справя, защото ми изглежда разкошен козунак.

    • Около 40 минути печете. Проверете с дървено шишче, като прободете козунака и след като го извадите и по шишчето няма тесто, значи е изпечен.

  62. Mnogo spoluchliva rezepta, naistina kato babinija kozunak edno vreme. Naviava spomeni ot detstvoto….Poluchi se ot parvija pat. Napravih polovin doza i stana chudesen. Blagodaria.

  63. Козунакът стана чудесен. Благодаря за рецептата. 🙂

  64. Аз разполагам само с мая на прах… Дали ще се получи…?

  65. Христина

    Никога не съм правила козунак у дома, защото отвсякъде чувам колко е трудно и как повечето пъти не се получава. Тази рецепта много ми хареса и мисля сега за Великден да пробвам. Само едно не разбрах – маята в прясното мляко оставя ли се да шупне или направо след като се натроши се слагат към нея яйцата?

    • Не се притеснявайте, както и да направите с маята ще стане козунака. Пробвала съм с предварително активиране и без предварително активиране, няма никаква разлика във вида и вкуса на козунака.

  66. Юлиана

    Козунакът стана разкошен! Каквито и други рецепти да съм изпробвала, тази е най-най-най-сполучливата, вкусът от моето детство! Благодаря!

  67. Недялка

    Невероятна рецепта! Направих козунака и стана страхотно пухче! Благодаря от сърце за рецептата!

  68. искам да ви питам може ли да сложа локум?и кога да го сложа при замесването ли или преди да оформя?много обичам домашен козунак ,но когато и да правя не ми става.благодаря.

  69. Благодаря за прекрасната рецепта,толкова сполучлива.Направих го преди празника за да пробвам рецептата и аз останах много доволна.И все пак старите рецепти си остават завинаги хубави.Пожелавам и за напред да срещам хубави рецепти и толкова хубаво обеснени.Поздрави!

  70. Елина Николова

    Благодаря за споделената рецепта. За първи път приготвям козунак, не мога да повярвам,че се получи.Спазих точно рецептата. Стана чудесен, и на външен вид и на вкус. Поздрави! 🙂

  71. Може ли да се използва суха мая за хляб? На д-р Йоткер например. И за 1кг. тесто колко? Чудесна рецепта…ще се опита 🙂

    • Може. Ще ви трябват 2 пакетчета.

      • Zdraveite,bih iskala da popitam stava li da se pravi v hlebopekarna?Dozata predpolagam shte triabva da e na polovina?

        • Няма проблем да се направи в хлебопекарна. Напоследък много жени ми пишат, че го месят и втасват там и после само го оформят (сплитат) на ръка. Казват, че са много доволни от резултата. Успех и на вас!

  72. Asya Alexandrova

    Правила съм 1/2 доза от този козунак многократно и резултатът е винаги чудесен. Замесвам тестото в машината за хляб, оставям го да втасва там и след като го сплета, слагам да пека в кексова форма с дупка. Идеална е като размер за 1/2 количество. Благодаря за хубавия Великденски вкус.

  73. Направих козунака за Велик ден – стана фантастичен .Имах трудност с усвояването на стафидите, орехите и бадемите, поради което се получи не много богат на ядки .Дори и така беше много вкусен .Благодаря за вкусната рецепта !

  74. Стефка Кръстева

    Христос Воскресе! За този Великден омесих козунаците по Вашата рецепта. Станаха превъзходни с вкус като през моето детство. Много години опитвах с други рецепти и накрая се примирих с купените козунаци. Сега ситуацията се променя коренно. Ще ги меся и за други празници. Благодаря.

    • Воистина Воскресе! Изключително сме щастливи, че Ви помогнахме да се върнете назад във времето със своите спомени!!!

  75. Благодаря Ви за рецептата!
    С Ваша помощ развенчах един мит – че е ужасно трудно да приготвиш козунак (и то от мъж :-)! На 59 години и далеч от дома, се реших да си създам истинска великденска атмосфера. Естествено, козунакът е в центъра на такова начинание заедно с яйцата. Намалих рецептата на половина и резултатът е великолепен! Посветих го на майка ми, която ни напусна преди година, бог да я прости, която беше голям майстор и ревностен пазител на традицията!
    Христос Воскресе!

    • Воистина Воскресе! Радваме се, че допринесохме за развенчаването на мита относно козунаците и сме помогнали за продължаването на традициите предадени от майка Ви!

  76. Stana strahoten! Za vtori put pravia kozunak i tozi put nadminah ochakvaniata si. Toklova se radvam na uspeha si, poneje iskam da prodalja semenata tradicia za decata mi, koito rastat dalech ot Bulgaia. Privet ot California i iskreno blagodaria za receptata!!! Hristos Voskrese!

    • Воистина Воскресе!
      Поздравления! Радваме се, че ще продължите традицията с наша помощ и се надяваме и занапред да поддържаме българския дух в хората живеещи далеч от България!

  77. Ганка Нинова

    Малко късничко, ама да попитам и аз от всичкото тесто се прави само 1 козунак и се пече във форма с диаметър 26 см или се правят два в две форми по 26 см?

    • Посочената рецепта е за 1 козунак в тази форма 26 см. Ако желаете, може да си направите 2 по- малки козунака в две кексови форми!

    • Христос Воскресе! Поздравления! Опитайте и другите наши многократно изпробвани рецепти:)

  78. Първи опит за приготвяне на козунак и при мен и….отличен резултат. Благодаря Ви за споделента вълшебна рецепта! За всички, които попаднат не нея – не се колебайте – дерзайте!

  79. Първи опит за домашно приготвин козунак и при мен и… отличен резултат. Благодаря Ви за споделената вълшебна рецепта. За всички, които попаднат не нея -не се колебайте – дерзайте!

  80. А как трябва да се пече, ако фурната е с вентилатор?

  81. Благодаря Ви от все сърце за невероятният Великденски подарък, който ми помогнахте да направя на любимите си хора! Козунакът стана превъзходен,благодарение на Вашите точни указания по рецептата!
    Весели празници!

  82. Моника Радкова

    Страхотна рецепта за козунаци! Благодаря за идеята, много е лесно, дори за начинаещи. Препоръчвам за всички да експериментират с тази рецепта, да си добавят малко от себе си и да се радват на получения резултат. Ето снимки от нашия Великден 2014. Хубав и светъл Великден!

    Албум: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004296332345&sk=photos&collection_token=100004296332345%3A2305272732%3A69&set=a.299631303523412.1073741825.100004296332345&type=3

    Козунак: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=299631700190039&set=a.299631303523412.1073741825.100004296332345&type=3&permPage=1

  83. Привет. Може ли с квас, вместо мая? Светли празници☺

    • Не можем да Ви дадем отговор, защото не сме правили. Може да опитате и да споделите Вашият опит. Весели празници!

  84. константин

    В момента се пече! 🙂 остават 10 минути. Изглежда уникално! След като такъв като мен, който зорлем едни яйца пържи се справи…. Важен е мерака и чудесното описание на рецептата. Благодарско! Литър винце ще му врътна за ваше здраве!

  85. Направих го и наистина не съжалявам. Прекрасен!

  86. Искрено се надявам да ми отговорите преди да е станало твърде късно… В момента козунака ми се пече, има още 40 минути до стигане на заветните 50. Понеже за първи път в живота си правя козунак, спазвам рецептата на 100%… Въпросът ми е, КАКВО ПРАВИМ С КОЗУНАКА СЛЕД ИЗКЛЮЧВАНЕТО НА ФУРНАТА? Изваждаме ли го от фурната, завиваме ли го с нещо, мокрим ли го, изнасяме го на хладно, или.. ?
    Досега съм правила (пак по рецепти) различни питки, и поведението СЛЕД изпичане е било много различно, та ще се радвам ако админа се включи, да не съсипя нещата баш на финала 😉

    • Изважда се и се оставя да изстине! Ако имаше някаква процедура, щеше да бъде описана. И все пак очакваме да ни споделите резултата…. Съжаляваме за закъснението, но Админа прави същите козунаци 🙂

  87. Вече няма да се плаша от думата козунак 🙂 ))))Гледам и не мога да повярвам,че аз го направих!Чудесен е!
    Поздрави за прекрасната рецепта!Хубав и светъл Великден!

  88. Люси Бистрева

    Тази година приготвих козунаците по тази рецепта. Станаха превъзходни. Благодаря ви. Поздравявам майсторлъка ви. Вече това е и моята рецепта за козунаци.

    • Поздравяваме Ви за успешното „изпитание“ в кухнята! Докато не опита човек, няма как да разбере, че не е чак толкова трудно да се направи истински козунак 🙂

  89. Nadezhda Ovcharova

    Благодаря за рецептата!!! Супер е! Пратих я и на дъщеря ни която живее в Германия и тя снощи показа творението си във фейсбука. И аз днес я направих и се получи разделих на две части тестото и сложих пълнеж. Поздравления за автора на рецептата!! Весел ВЕЛИКДЕН !!

  90. Здравейте 🙂 И аз мисля да изпробвам тази рецепта утре. Много ми харесва точа, че в рецептата е описано всичко подробно, но понеже ще правя за първи път се притеснявам дали ще се получи. Искам да попитам за стафидите (и аз ще ги накисна в ракия). Въпросът ми е, колко време трябва да киснат и колко да се отцедят?
    Благодаря!

    • Nadezhda Ovcharova

      Теодора бъди сигурна че ще се получи!! Аз я пратих на дъщеря ни в Германия и тя за пръв път прави козунак и стана даже се похвали във фейсбука със снимка. Весел ВЕЛИКДЕН !!

    • Аз ги слагам преди да започна да меся. Около 15 – 20 минути са достатъчни. След това ги вадя с ръка и ги слагам в тестото.

  91. Ралица

    Рецептата е страхотна. Много точна, два пъти правя по нея и се получават страхотно!
    Благодаря :).
    Весели празници!

    • Весели празници!!! Ще имаме и страхотни рецепти за следващия празник- Гергьовден!

  92. moje li vmesto limonova kora vaniliq?

  93. Благодаря за ре;ептата и начина на приготвяне. За първи път правя сама козунак и стана чудесен, дори направих две дози последователно! От същото тесто направих и руло.
    Хубави празници! Здраве и успехи!

    • Поздравления!!! Всички рецепти в сайта са изпробвани многократно, така, че не се притеснявайте да експериментирате и с други лакомства 🙂

  94. Правя един голям 🙂 Пожелавам Ви Успех!

  95. Здравейте, искам да попитам в тава с диаметър 26см правите голям козунак или 2 малки?
    Извинете ме за въпроса, но за пръв път мисля да правя козунак 🙂

  96. Катерина

    За пръв път козунаците ми са истински! Пухкави и с конци 🙂 Добавих локум и бадеми. Станаха УНИКАЛНИ! Благодаря за рецептата – подробна и точна. Весели празници!

  97. Здравейте отново! Забравих да попитам, ако се използва суха мая, към млякото и захарта ли трябва да се прибави, за да се разтвори?

    Благодаря предварително!

  98. Преди няколко години намерих почти същата рецепта в един руски кулинарен сайт с малка разлика в количеството прясно мляко 200мл. и захарта е 15-20 с.л.Във вторник опекох, но прекалих с печенето оставих козунака във фурната за 60 мин. кората му се препече и докато беше топъл се делеше на конци или както казваше баба ми „на катища“, но на другия ден стана по твърд. Като правя в събота ще го пека около 50 мин. както е по тази рецепта. Много пъти съм пекла по моята рецепта, но съм забравила да си запиша колко време се пече. Сигурна съм,че рецепта която сте написали е много добра.

  99. Straxotno izglejda …. xybav istinski kozynak …ytre shte se priloji receptata!!! Da vidim dali shte se poluchi kato za parvi pat!

  100. Жанета

    Невероятна лесен и изумително вкусен! Браво и благодаря1

  101. moje li da se napravi v machinate za hliab s opisanite sastavki

  102. Здравейте,

    Възможно ли е продуктите да се омесят в машина за хляб? Ако да, каква е последоватеността на прибавяне на продуктите?

    Благодаря Ви предварително!!
    Диана

    • Възможно е, но ние нямаме такава машина и затова не можем да Ви кажем последователността. В тази група https://www.facebook.com/groups/351929271609650/ днес една жена е месила козунак по тази рецепта в хлебопекарна. Там може да намерите точна информация.

      • Благодаря Ви!

        • Албена

          Zdraveite, molia da me izvinite che pisha s latinski bukvi, no klaviaturat mi niama kirilitsa. Az mesia kozunak samo v mashinata za hliab, polzvam programata za pizza – 45 minuti, purvo se slagat technite sustavki, kato iaicata se razbivat predvaritelno sus zaharta, masloto da e raztopeno, priasnoto mliako e hubavo da ne e studeno. Otgore se slagat suhite sustavki. Majata se slaga nai-otgore kato ne e neobhodimo da se razmesva s brashnoto, nito da se raztvaria predvaritelno, tova e ako shte se polzva suha maja, kudeto az jiveia ne se predlaga priasna maja. Ako shte pribavjate sol, tia triabva da se sloji v protivopolojnia krai na suda, za da ne vliza v kontakt s majata. Sled kato prikljuchi meseneto testoto se izvajda i se postavja v namaslena kupa da vtasva, sled kato udvoi obema si se omesva sus sus stafidi, i da se oformi kozunaka, za da se postavi vuv formata za pechene za povtorno vtasvane. Preporuchvam da ne slagate stafidite v mashinata za hliab, narushava im se celosta, razkusvat se, pone pri men taka stana.

  103. Правя козунак за първи път и се доверих на рецептата. Направих двойна доза и стана уникално вкусно!!! Благода ря от все сърце за споделения опит.
    Поля

    • Радваме се, че сте доволни от нашето предложение и може да изпробвате и другите наши рецепти в сайта 🙂

  104. Дали ще стане със суха мая и колко от нея да сложа, ако сте опитвали с такава?

  105. Здравейте, тестото може ли да го замеся от вечерта и да го оставя да втасва цяла нощ…и да го сплета и изпека на сутринта’?

  106. Хартията трябва ли предварително да е намаслена?

  107. veselina atanasova

    Do tozi moment misleh da zakupia gotov kozunak,no sled kato vidiah receptata sam reshena i az da napravia.
    Drugo si e domashno prigotven!!!….Blagodaria

  108. Даниела

    Здравейте, много добре е обяснено и ще изпробвам рецептата. Искам да попитам, понеже много рецепти съм гледала за козунак, не са ли малко яйцата, в другите те са поне 6 броя.

  109. Превъзходен козунак! <3 Правя козунак за втори път в живота си и не мога да повярвам,че дори стана на "конци" както съм го запомнила от детството си 🙂 Благодаря за тази рецепта ! Само да кажа,че в момента фурната ми е на газ и го пекох на 160 градуса за 50 мин.

  110. Добринка Кънъкова

    Благодаря за подробната, лесна за изпълнение и сполучлива рецепта! Така изглежда моят козунак от половин доза, а за вкуса… http://dox.bg/files/dw?a=98b2c8de2f Понеже нямах в наличност стафиди, използвах озахарени лимонови корички.

  111. strahoten kozunak…..blagodarq wi mnogo …moq pqrvi kozunak stana neweroqten … <3

      • valentina_pl

        Здравейте, в момента чакам козунака да втаса 🙂 Надявам се да отговорите бързо, ако не … така или иначе този козунак ще ми е пробен преди Великден 🙂 С вентилатор или без се пече? Предполагам, че щом не е споменато е без, така и ще го пека, но ако уточните ще е добре 🙂 Дано и при мен се получи, ще споделя след няколко часа 🙂

        • В този случай е без вентилатор. Ако използвате вентилатор, трябва да намалите температурата с 20 градуса. Очакваме отзиви 🙂

  112. ZA6TO NIKOGA NEMISE POLU4AVAT KONCI A STRA6NO MNOGO GO MESQ I USUKVAM

    • Начина на втасване е много важен! Ако оставите козунака да превтаса или го карате да втасва принудително на висока температура няма да се получат конци!

  113. veneta vassileva

    здравейте, много ви благодаря за страхотната рецепта и мисля да я изпробвам този великден. но исках да използвам жива (течна) мая. какво количество ще ми е нужно?
    благодаря предварително!

    • Съжалявам, но досега не съм срещала течна жива мая и затова не мога да Ви кажа какво количество ще Ви е необходимо. Рецептата е с жива мая на кубче.

      • veneta vassileva

        тук я продават само течна …ще попитам в пекарната, от която я купувам. дано те да знаят съотношението. Благодаря ви още веднъж!

        • Албена

          За 650 – 700 грама брашно аз използвам 10 грама суха мая (1 tablespoon) (dry active yeast), или 30 грама жива мая. Тук, kъдето живея не се намира жива мая за съжаление. Успех.

          • Диана Георгиева

            Imax problem s maqta zashtoto kadeto jiveq ima samo na prax.
            Kakto i 1 kg.brashno doide mnogo.No stana vkusen
            Sledvashtiqt pat shte se poluchi.

          • veneta vassileva

            благодаря, момичета! още на тесто щях да го изям- прекрасен стана 🙂 Весел празник!

  114. 6te go probvam,predi velikden

  115. И аз благодаря за чудесната рецепта. Получи ми се, при положение, че едва за втори път правя козунак. Ред е на рулото, ще се пробва!

  116. Много благодаря и аз за рецептата 🙂 Изчетох я и реших тази година да го направя по нея. Имам един въпрос – колко ви е диаметърът на тавата? Имам същата форма, но е 26см, струва ми се, че ще е малко?

    • Моята тава е също 26 см. Напълно достатъчна е като размер. Пожелавам Ви Успех! Ще очакваме отзиви 🙂

  117. ДИМИТРИНА ВАСИЛЕВА

    Много Ви благодаря за хубавата и сполучлива рецепта!!!
    Да сте ни живи и здрави да ни радвате с нови рецепти !!!

  118. Маята размива ли се с мляко? В него слага ли се захар, сол, брашно ? Оставя ли се тази смес да втаса леко?

    п.п. Предполагам, че отгоре се маже с жълтък, а не с белтък както сте написали

    Поздрави, ще се опитам Вашата рецепта.

    • Смесват се всички съставки както е описано в рецептата. Маже се с белтък, а не с жълтък, защото жълтъка при дългото печене прегаря и захарта отгоре се карамелизира. А когато се намаже с белтък, захарта не се разтваря и запазва кристалите си 🙂

      • Мисля да изпробвам рецептата. Искам да попитам маята не се ли активира предварително?

  119. a maqta sas qicata li se slaga v kladencheto?

  120. Цветанка

    Рецептата и чудесна, ако се прибави и няколко пакетчета ванилия – още по-добре! Поздравления и благодаря!

    • Това е въпрос на личен избор! Понеже в тази рецепта се слага кора от лимон, ванилия не е посочена в съставките. Ако ви харесва повече с ванилия, може да комбинирате ароматите! Благодарим за поздравленията 🙂

  121. zdraveite da popitam zasto korite na kozunaka stanaha koravi?

    • Здравейте! Корите трябва да са хрупкави, но не и корави! Най- вероятно проблема е във фурната, като следващият път свалете козунака едно ниво по- ниско във фурната и когато се зачерви, поставете хартия за печене върху него, за да се изпече равномерно. Успех!

  122. марусия

    Много хубава рецепта и подробно написана .Ще я изпробвам.

  123. Благодаря за рецептата! 🙂 За първи път меся козунак и стана чудесен. Занапред винаги ще си меся козунаците по тази рецепта:) Ще изпробвам и други ваши рецепти

    • Поздравления! Радваме се, че вече имате увереност за приготвяне на козунаци! Много хора си мислят, че е трудно и сложно, но не е така! Всички рецепти са изпробвани лично от автора, така, че не се притеснявайте да приготвите която и да е!

    • Много хубава рецепта.Изпробвайте я! Няма да съжалявате!Много Ви благодаря за хубавата и сполучлива рецепта!!!

        • Теодора

          Рецептата изглежда интересна и не особено трудна. Но все пак имам въпрос – финалният резултат според снимките представя един козунак с ясно изразени конци така да се каже. Доколкото знам това зависи от консистенциятя на тестото и колкото повече се блъска тестото, преди да втаса, толкова по-добра е структурата на козунака накрая и толкова по- на конци стои.

          • Да. Тестото изисква по- продължително месене, но конците зависят от правилното втасване. Много е важно тестото да не превтаса, защото тогава структурата става плътна като на хляб.

    • Гергана

      Току – що извадих моя от фурната и установих ,че не е достатъчно втасал. Още в началото като прочетох рецептата 15 мин . за втасване след като е изплетен ми се стори малко , но реших да го спазя . Иначе е много вкусен , но трябваше да го огтавя още да втасва.

      • За да не може да втаса повторно след като сте го изплели, причината най- вероятно е, че не е бил в достатъчно топло помещение. Описано е в публикацията- „Идва ред на втасването и тук е добре да знаете, че това тесто обича топличкото. За това се постарайте в помещението където втасва де е достатъчно топло.“ Друга причина може да бъде качеството на брашното, захарта или маята…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *