Препоръчани
Начало » Хитрини за дома » Боядисване на жилището

Боядисване на жилището

… ремонтирате със специална стъклофибърна мрежа и циментово или гипсово лепило и да ги шпакловате. След като изсъхнат добре шпаклованите участъци преди самото боядисване трябва да ги минете с дълбокопроникващ грунд.

Трябва да знаете при боядисване с латекс, че не може да се извършва върху постни бои!

Ако старата боя е постна, трябва да я премахнете по механичен начин, да шпакловате стените, да положите подходящ грунд и тогава да пристъпите към боядисване с латекс. Ако старото покритие е от латекс, но имате някакви съмнения за здравината на покритието, може да го проверите като обилно намокрите на няколко пъти с пулверизатор определен участък от стената докато се намокри добре.

След няколко минути проверете какво е състоянието на боята като драснете с монета или с нокът по повърхността. Ако боята е набъбнала и е омекнала и се отделят цели ивици от стената е необходимо да я отстраните механично до здрава основа и тогава да положите новият латекс.
След като вече сте подготвили добре стените и тавана, положете грунда според указанията на производителя. По принцип грундът се нанася само веднъж, освен ако производителя не е указал друго в упътването.

Изчакайте да изсъхне добре и тогава нанесете първият слой боя. Важно е да се знае, че висококачественият латекс има голяма покривна способност, здраво се фиксира към основата, може да се забърсва с влажна кърпа, има много добра устойчивост на цветовете и разхода на боя за боядисване на единица площ е много по- малък от разхода на нискокачествен латекс. Препоръчваме ви да използвате качествен латекс, защото ще си спестите нерви и пари при вашето боядисване.

Преди боядисване прочетете внимателно упътването за употреба, защото всеки производител има конкретни правила, които трябва да се спазват.

При покупката задължително гледайте срока на годност, защото това има огромно значение за качеството на покритието. Внимавайте и откъде купувате латекс особено през зимата, защото ако е съхраняван неправилно  и е замръзвал, той е негоден за употреба.

Ако ви предстои боядисване с цветен латекс, трябва да знаете, че след като изсъхне, латекса изсветлява с няколко тона, така, че това което виждате във ваничката няма да бъде същото след няколко часа.

Инструментите, които ще ви трябват за предстоящото боядисване са – валяк, четка за боядисване, вана за латекс, удължение за валяка, хартиено тиксо и влажни кърпички за почистване на капките боя. Хартиеното тиксо ще ви трябва за защита на ключовете и контактите и елементи, които не могат да се свалят. Когато боядисвате изключете електричеството от предпазителите, защото мокрият латекс е електропроводим и съществува риск от електрически поражения. При никакви обстоятелства не боядисвайте проводници и ключове за осветление и контакти!!!

Когато купувате валяк за боядисване с латекс се водете от правилото, че валяците с дълъг косъм са за боядисване с латекс, а тези с къс косъм са за боядисване с блажни и алкидни бои. Размера е по ваш избор.

Ако ще има и цветно боядисване е препоръчително да започнете от тавана.

Много добре трябва да разнасяте боята, като не бива да се стараете да наслоявате много боя, защото при всички положения ще трябва да се минава два пъти. Ако не разнасяте внимателно боята ще се получат неравномерни удебеления там където минават краищата на валяка. След като минете първият слой боя на тавана, изчакайте да изсъхне поне около 6 часа и нанесете вторият слой. През това време внимателно с четката минете ъглите също 2 пъти.

Когато боята изсъхне добре може да преминете към боядисване и на стените с цветен латекс. Всичко казано дотук за тавана се отнася и за стените. Следва може би най- важната част- отсичането на цветното от бялото на тавана. Ако имате уверена ръка, може с четката да отсечете двата цвята. Друг начин е като си купите специално приспособление, което е плоскост, скосена в единия край и скосеният край се притиска плътно в ъгъла и с четката се минава плътно до ръба.

Може да използвате и ученическа линия като скосеният край го притискате плътно към ъгъла. Трябва да внимавате да не проникне боя върху… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

забавна торта мишка

Торта мишка с фондан

Торта мишка за рождения ден на котката Гери Поводът да направя тази торта мишка е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *