Сирни Заговезни

Сирни Заговезни
Меню за Сирни Заговезни

Сирни Заговезни е празникът с много имена.

В различните райони на страната Сирни Заговезни се среща под наименования като: прошка, поклади, масленица, сирница, рия, запостване. Може да има и други имена, но аз знам само тези. Празникът е предвестник на пролетта и винаги е седем седмици преди Великден. След него започва най-дългият пост в годината.

От ранни зори на Сирни Заговезни започват приготовления за празника. Палят се огньове, които се прескачат за здраве, правят се ритуали за берекет, вързват се люлки, на които момите и момците се люлеят. Момците правят стрели от дрянови клонки, на които палят върховете и ги изстрелват в двора на момичето което харесват. В който двор има най-много стрели, означавало, че момата е най-лична и желана.

Какво се слага на трапезата на сирни заговезни?

На този ден на трапезата се слага задължително баница със сирене, варени яйца, халва с ядки и варено жито. Тук може да видите как се прави домашна халва: ХАЛВА ЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. Извършва се и обичаят хамкане. На червен конец се вързва варено яйце или парче халва. Конецът се вързва на тавана и се залюлява в кръг. Който успее да захапе халвата или яйцето ще бъде здрав през цялата година. Най-много на хамкането се радват децата.

На този празник, младите посещават и целуват ръка на по-големите и старите като искат прошка от тях. Посещават се родителите, ако не живеете при тях, кумовете, по-големите братя и сестри. Целува се ръка на по-възрастните. Характерният израз е – прости, а отговорът е простено.

След този ден се забраняват сватбите до Великден. След Сирни Заговезни е Тодорова неделя. Времето на кукерските игри е запазен езически обичай по нашите земи.

Тук ще споделя бабината ми рецепта за баница за Сирни Заговезни.

Необходими продукти за дърпана баница: 250 гр. хладка вода, 1 равна супена лъжица сол, около 500 гр. брашно, 150 гр. стопено масло (свинска мас или растителна мазнина), 200 гр. сирене.

Приготвяне: в брашното правите кладенче и наливате подсолената вода. Замесвате гладко еластично тесто, което делите на 4-5 къса. Всеки къс оформяте на хубаво топче. Намазнявате топчетата и ги оставяте покрити с кърпа за около 30 минути да почиват…

Продължава на следващата страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *