понеделник , април 12 2021
Препоръчани

Сирни Заговезни

Сирни Заговезни
Меню за Сирни Заговезни

Сирни Заговезни е празникът с много имена.

В различните райони на страната Сирни Заговезни се среща под наименования като: прошка, поклади, масленица, сирница, рия, запостване. Може да има и други имена, но аз знам само тези. Празникът е предвестник на пролетта и винаги е седем седмици преди Великден. След него започва най-дългият пост в годината.

От ранни зори на Сирни Заговезни започват приготовления за празника. Палят се огньове, които се прескачат за здраве, правят се ритуали за берекет, вързват се люлки, на които момите и момците се люлеят. Момците правят стрели от дрянови клонки, на които палят върховете и ги изстрелват в двора на момичето което харесват. В който двор има най-много стрели, означавало, че момата е най-лична и желана.

Какво се слага на трапезата на сирни заговезни?

На този ден на трапезата се слага задължително баница със сирене, варени яйца, халва с ядки и варено жито. Тук може да видите как се прави домашна халва: ХАЛВА ЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. Извършва се и обичаят хамкане. На червен конец се вързва варено яйце или парче халва. Конецът се вързва на тавана и се залюлява в кръг. Който успее да захапе халвата или яйцето ще бъде здрав през цялата година. Най-много на хамкането се радват децата.

На този празник, младите посещават и целуват ръка на по-големите и старите като искат прошка от тях. Посещават се родителите, ако не живеете при тях, кумовете, по-големите братя и сестри. Целува се ръка на по-възрастните. Характерният израз е – прости, а отговорът е простено.

След този ден се забраняват сватбите до Великден. След Сирни Заговезни е Тодорова неделя. Времето на кукерските игри е запазен езически обичай по нашите земи.

Тук ще споделя бабината ми рецепта за баница за Сирни Заговезни.

Необходими продукти за дърпана баница: 250 гр. хладка вода, 1 равна супена лъжица сол, около 500 гр. брашно, 150 гр. стопено масло (свинска мас или растителна мазнина), 200 гр. сирене.

Приготвяне: в брашното правите кладенче и наливате подсолената вода. Замесвате гладко еластично тесто, което делите на 4-5 къса. Всеки къс оформяте на хубаво топче. Намазнявате ги и ги оставяте покрити с кърпа 30 минути да почиват…

Продължава на следващата страница

Погледнете също

Банички

Банички бойоз по рецепта на Nefes Canan Özalp

Няма да казвам от кога се каня да направя тези банички бойоз 🙂Джани, както винаги …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *