Препоръчани

Цяло агне на пещ – за Великден

цяло агне печено в пещ
изпечено цяло агне

Вкусно цяло агне! Великден наближава- време в което в нашият дом както преди, така и сега приготвяме печено цяло агне. Затова днес ще ви дам рецепта изпитана във времето как да приготвите и изпечете цяло агне в пещ.

Вкусът на печено цяло агне (яре) в пещ е неповторим. Важно е да знаете, че изчистеното агне (яре) трябва да е между 12 и 15 кг. , не по- голямо. За да може да се изпече добре и да хване онази вкусна хрупкава коричка с приятен загар… Пещта се опалва добре около 4 часа със сухи дърва, докато хубаво побелее отвътре, като не се използва иглолистна дървесина, тъй като тя е богата на смоли. Не подценявайте времето за опалване на пещта и я наблюдавайте и добавяйте при нужда още дърва.

цяло агне

 Докато мъжете се занимават с опалването, жените в къщата приготвят агнето. Дреболиите за вашето цяло агне (яре) трябва добре да се почистят предварително. Всички вътрешности се измиват много добре за да се премахнат остатъците от храна. Шкембето се изпарва с вряла вода и се остъргва за да се премахнат и най-дребните остатъци. Червата се обръщат и измиват със сол за да се премахне слузта. Бъбреците се сцепват и се изкисват в оцет за 30 минути, след което се измиват добре под течаща вода. Когато целият набор е почистен добре се сварява. Засечете 30 минути от завирането и свалете от огъня. Охладете и накълцайте.

За пълненето на вашето цяло агне (яре) ще са ви необходими още следните продукти :

5 връзки пресен лук, 500-600 грама гъби, сол на вкус, черен пипер, пресен джоджен 2 връзки, 500 грама измит спанак, 2-3 връзки лапад, 500 грама ориз. За овкусяването на вашето цяло печено агне (яре) ще са ви необходими сол 150 грама може и малко повече, ако е по голямо агнето, 2-3 супени лъжици червен пипер, 1 супена лъжица сух джоджен, 1 супена лъжица млян черен пипер и 125 грама хубаво краве масло разтопено. Приготвяне на плънката за вашето цяло агне (яре) : нарежете на едро пресният… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)

Погледнете също

Сач

Зеленчуков сач на фурна

Вкусен зеленчуков сач може да си приготвите и вкъщи. За приготвянето на зеленчуков сач не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *